‘Terroristenvriend’ door pick-up

Een loodgieter verkocht een pick-up met zijn bedrijfsnaam op de deur. Hij betaalde er een hoge prijs voor.

De Ford F-250 met het logo van Oberholtzers bedrijf, plus telefoonnummer.
De Ford F-250 met het logo van Oberholtzers bedrijf, plus telefoonnummer.

Telkens als een gewelddaad van islamitische extremisten in Syrië het nieuws haalt in de Amerikaanse staat Texas, krijgt het bedrijf Mark-1 Plumbing telefoontjes van vreemden. Ze vragen niet om de diensten van loodgieter Mark Oberholtzer, eigenaar van Mark-1 Plumbing, maar ze schelden hem uit of wensen hem dood – en soms zijn hele familie. Af en toe zingt een anonieme beller een lied in het Arabisch. Tenminste, Mark Oberholtzer denkt dat het Arabisch is.

De telefoontjes begonnen na een fotobericht uit Syrië, geplaatst op Twitter door een lid van een groep jihadi’s die opereert in de buurt van Aleppo. Op de foto is een zwarte Ford F-250 te zien, een pick-uptruck. Op de deur staat het logo van Oberholtzers bedrijf, plus telefoonnummer. In de laadbak hadden de militieleden luchtafweergeschut opgesteld. De eerste dagen na het bericht, dat onder meer de laatste aflevering van het populaire The Colbert Report haalde, kreeg Oberholtzer honderden telefoontjes. Niet lang daarna merkte hij dat zijn reputatie als terroristenvriend zijn zaken kwaad deed. Geen grote opdracht kwam zijn kant meer op.

In december van het afgelopen jaar, een jaar na de tweet, klaagde hij de autodealer aan aan wie hij zijn auto had verkocht. De aanklacht stelt dat Oberholtzer de sticker met logo en telefoonnummer zelf van de auto wilde halen, maar dat een medewerker van de autohandelaar hem tegenhield. Die zei dat hij „iets beters” had voor verwijdering. Daarmee zou de auto niet worden beschadigd. De auto werd een paar dagen later op een autoveiling verkocht en daarna verscheept naar Turkije. Legaal.

Oberholtzer eist iets meer dan een miljoen dollar. Deze week maakte de rechter bekend dat hij pas over een jaar serieus naar de aanklacht wil kijken. Hij hoopt dat de partijen er voor die tijd zelf uitkomen. De reacties van de autodealer wijzen daar niet op: die verwijst naar de veiling. En dus zoekt iedereen de verantwoordelijkheid bij een ander, terwijl die onmiskenbaar ligt bij de bellers, opgewonden reaguurders. Zij stellen een loodgieter uit Texas aansprakelijkheid voor misdaden in Syrië.

    • Pieter van Os