In beeld

Terreurdreiging EK voetbal

Het moet een feestelijk EK worden, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve bij de presentatie van de veiligheidsmaatregelen rond het toernooi. Frankrijk zet ruim 90.000 man in voor de beveiliging van het EK-voetbal. Anderhalve week voor de aftrap zijn deze politieagenten, gendarmes, beveiligers, militairen en vrijwilligers in training ter voorbereiding op mogelijke aanslagen.
Dit zijn beelden van een oefening maandag tijdens een nabootsing van een terroristische aanslag op Stade des Lumieres in Lyon. In het stadion dat 59.000 toeschouwers kan bevatten, worden zes wedstrijden gespeeld waaronder een van de halve finales.
Reuters / Robert Pratta
Een vergelijkbare oefening werd een dag later gehouden bij het Stade de France in Saint-Denis.
AFP / Kenzo Tribouillard
In april verlengde premier Manuel Valls de noodtoestand die sinds de aanslagen van november van kracht is, tot eind juli, na de Tour de France. "Frankrijk kan het zich niet permitteren om een EK te spelen zonder dat de noodtoestand geldt", aldus Valls.
Reuters / Robert Pratta
De verhoogde staat van paraatheid verleent de autoriteiten extra bevoegdheden. “Bij zo’n groot evenement - dat een feest moet zijn, maar tegelijkertijd veilig - moeten we de veiligheid garanderen”, zei Valls.
Reuters / Robert Pratta
Leden van de antiterreur interventie-eenheid (RAID) van de Franse Nationale politie tijdens een oefening bij het Stade de France in Saint-Denis.
AFP / Kenzo Tribouillard
Van 10 juni tot 10 juli verwacht Frankrijk 24 nationale voetbalploegen en 2,5 miljoen fans die naar wedstrijden in tien stadions gaan kijken. Er komen ook plekken waar mensen die geen toegang tot het stadion hebben, op een groot scherm in de buurt de wedstrijd kunnen volgen.
Reuters / Robert Pratta
Mogelijk krijgen circa 10.000 militairen die al in het kader van de noodtoestand in het land actief zijn, ook een rol bij de beveiliging van de 51 voetbalwedstrijden.
Reuters / Robert Pratta
Maar ook met maximale inzet blijft er risico op nieuwe aanslagen, waarschuwde minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve: „0 procent voorzorgsmaatregelen levert 100 procent risico op, maar 100 procent voorzorg leidt niet tot nul risico.”
Reuters / Robert Pratta
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde burgers die deze zomer van plan zijn Europa aan te doen voor het risico op een terroristische aanslag. Grote sportevenementen als de Tour de France en het EK voetbal zouden volgens Washington een mogelijk doelwit kunnen zijn.
AFP / Kenzo Tribouillard
Na de bekerfinale vorige week in het Stade de France was er enige bezorgdheid. Ondanks verscherpte maatregelen slaagden fans erin rookbommen het stadion in te brengen.
AFP / Kenzo Tribouillard
Vrijdag 10 juni, om 21:00 uur, is de openingswedstrijd in het Stade de France tussen Frankrijk en Roemenië.
Reuters / Robert Pratta