Door agenten gedode man in Schiedam lokte politiekogels mogelijk bewust uit

None
Foto ANP

De 21-jarige man uit Capelle aan den IJssel die maandag door de politie werd doodgeschoten in Schiedam na een melding van een overval, heeft mogelijk zelf de politie gebeld over die overval. Dat meldde het Openbaar Ministerie woensdag.

Een familielid van het slachtoffer heeft de stem van de man herkend als degene die 112 belde. Het signalement van de ‘overvaller’ dat werd doorgegeven, kwam overeen met het signalement van de gedode man, zegt het OM, „inclusief de tas die gestolen zou zijn”.

Na de melding, waarin de beller aangaf bij de overval beschoten te zijn, rukte de politie uit. In het Beatrixpark probeerden agenten hem aan te houden. Volgens het OM zag de politie zich genoodzaakt te schieten, waarna de man snel overleed. Dinsdag werd al bekend dat hij geen wapen droeg.

Anonieme bronnen rond het onderzoek meldden woensdag tegenover andere media dat rekening wordt gehouden met een ‘suicide by cop’: de man zou zelfmoord hebben gepleegd door de politiekogels uit te lokken. Zijn vader stierf in 2010 toen hij door de politie werd neergeschoten. (NRC)