Songfestivalwinnares Corry Brokken (83) overleden

In 1957 won ze, als eerste Nederlandse inzending, het Eurovisiesongfestival met het liedje ‘Net als toen’.

Foto ANP

Zangeres Corry Brokken is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie aan zowel RTL als ANP laten weten. In 1956 was Brokken een van de eerste Nederlandse inzendingen voor het Eurovisiesongfestival, dat ze een jaar erna won met het nummer ‘Net als toen’:

Brokken werd geboren in Breda en debuteerde bij de AVRO in 1952 in het radioprogramma Een lied en een vleugel. In 1962 en 1995 ontving de zangeres een Edison-award. Naast dat ze zangeres was, was Brokken ook radio- en televisie presentatrice en rechter aan het gerechtshof in Den Bosch.

Eigen advocatenpraktijk

Op 42-jarige leeftijd was Brokken namelijk nog begonnen met een studie rechten. Tijdens de studie scheidde ze van haar man, theaterproducent René Sleeswijk, begon een relatie met studiegenoot Jan Meijerink, en startte met hem een advocatenpraktijk. Na zes jaar advocaat geweest te zijn solliciteerde naar een functie in de rechterlijke macht. In 1990 werd ze benoemd tot rechter voor het leven.

Corry Brokken op het Eurovisiesongfestival in 1957, waar ze negende werd

In totaal nam Brokken in haar carrière deel aan drie songfestivals, en is daarmee Nederlands recordhoudster. In 2003 nam Brokken plaats in de jury van de Nederlandse songfestivalfinale. In 2008 werd Brokken getroffen door een herseninfarct, waar ze langdurig van moest revalideren.

    • Guus Ritzen