‘Signaal zwarte doos Airbus opgevangen’

Franse onderzoekers zeggen een signaal te hebben ontvangen van de vorige maand verongelukte Airbus van EgyptAir.

Een Frans schip heeft signalen opgevangen van een van de zwarte dozen van het EgyptAir-vliegtuig dat vorige maand neerstortte. Dat heeft het Franse Bureau voor Onderzoek en Analyse woensdag bevestigd.

De vondst biedt hoop dat de cockpitvoicerecorder en de flightdatarecorder (de ‘zwarte dozen’, die de communicatie van piloten met elkaar en met de verkeersleiding registreren) alsnog licht kunnen werpen op de oorzaak van het ongeluk. Die is nog onbekend. De zwarte dozen blijven in principe tot dertig dagen na een ramp akoestische signalen afgeven.

Bij de crash op 19 mei kwamen alle 66 passagiers en bemanningsleden om het leven. De Airbus A320 verdween van de Griekse en Egyptische radar, voorzover bekend zonder een noodsignaal uit te zenden. Wel zou het toestel een abrupte bocht naar links en toen naar rechts hebben gemaakt, waarna het na een duikvlucht van ruim 11 kilometer hoogte in zee belandde. Het bevond zich toen net in het Egyptische luchtruim.

Het Franse schip Laplace, dat de signalen woensdag waarnam, was pas 24 uur eerder aangekomen in het zoekgebied van vijf vierkante kilometer in de Middellandse Zee. De Fransen onthulden overigens niet hoe ze er zeker van konden zijn dat het om een zwarte doos van het toestel van EgyptAir ging.

Het schip is uitgerust met detectoren die signalen van zwarte dozen kunnen opvangen en lokaliseren. Volgens experts liggen de zwarte dozen op zo’n drieduizend meter diepte. Dat is ook ongeveer de afstand die de signalen van de zwarte dozen kunnen overbruggen. De exacte locatie moet nog worden bepaald.

De Franse marine wacht nu op een ander schip, van het bedrijf Deep Ocean Search, dat later deze week arriveert. Dat kan foto’s nemen en objecten uit de zee halen. Wellicht dat er onderzeeërs moeten worden ingezet om de zwarte dozen op te vissen.

Sinds het ongeluk zijn er wel kleine brokstukken en menselijke resten gevonden. Maar het grootste deel van het vliegtuig en de lichamen van de inzittenden liggen waarschijnlijk op de zeebodem. Een forensisch team uit Kairo voert DNA-onderzoek uit op de menselijke resten om de slachtoffers te identificeren. (AP, BBC)