Schiphol en FNV bereiken akkoord over beveiligers

Daarmee komt een einde aan de acties die deze week nog plaatsvonden op Schiphol.

Foto Jerry Lampen / ANP
Foto Jerry Lampen / ANP Archiefbeeld. Beveiliging op Schiphol.

Vakbond FNV, luchthaven Schiphol en betrokken beveiligingsbedrijven hebben donderdagavond een akkoord bereikt over betere werkomstandigheden voor het veiligheidspersoneel. Afgesproken is dat beveiligers nu vaker in vaste dienst komen en dat zij minder lang achtereen op hun benen hoeven te staan.

Met het akkoord komt ook een einde aan de acties die deze en vorige week plaatsvonden op Schiphol. Met de overige vakbonden hadden de luchthaven en de beveiligingsbedrijven vorige week al een akkoord bereikt. FNV was ontevreden daarover en kondigde nieuwe acties aan.

Lees ook over de invoering van Central Security: De passagier is een klant, geen verdachte

Zo organiseerden boze beveiligers woensdag een protestmars naar het hoofdkantoor van Schiphol om aandacht te vragen voor hun werkomstandigheden. Verder werden de afgelopen weken vijf werkonderbrekingen gehouden, waarbij de beveiligers twintig minuten lang hun werk neerlegden. Hierdoor ontstonden lange wachtrijen op de luchthaven.

De wachtrijen op Schiphol door het protest van het beveiliginspersoneel. Tekst gaat verder onder de tweet.
https://twitter.com/Nadine_Westra/status/736971114593853440

Extreme temperaturen

FNV zette de protesten voort omdat ze eisten dat er ook geluisterd werd naar de klachten van het beveiligingspersoneel over de temperaturen tijdens het werk, die volgens de vakbond soms “extreem” zouden zijn. Nu is afgesproken met Schiphol dat er voor de beveiligers onder andere koelinstallaties en ventilatoren worden geplaatst.

De beveiligingsbedrijven en de luchthaven lieten aan persbureau ANP weten tevreden te zijn dat verdere acties van de FNV nu van de baan zijn.

    • Guus Ritzen