Ruzie om renovatie tussen Kamers

De Tweede Kamer dreigt aan te sturen op een confrontatie met de Eerste Kamer en de gemeente Den Haag over de grootscheepse renovatie van het Binnenhof. Woensdag steunde een meerderheid van de Tweede Kamer het kabinetsplan om die verbouwing in vijf jaar af te ronden. Maar het is onduidelijk of het parlement, de senaat of de gemeenteraad het laatste woord heeft in de kwestie. Zowel de Eerste Kamer als de gemeenteraad heeft moeite met de impact van een renovatie in vijf jaar. Daarvoor zou vanaf 2020 het hele Binnenhof ontruimd worden en de directe omgeving een permanente bouwplaats zijn. Gefaseerde verbouwing is ook mogelijk, maar die wijst verantwoordelijk minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD) van de hand. Het zou 50 miljoen euro duurder zijn en twee jaar langer duren. De Eerste Kamer is medewetgever en moet als bewoner van het Binnenhof meebeslissen. De gemeente gaat over het verlenen van de bouwvergunningen. Het college van B en W heeft die vergunningen beloofd, maar raadsleden voelen zich onvoldoende geïnformeerd. (NRC)