Rutte laakt immigratievoorstel Brexit-voorstanders

EU-lidstaten zouden, in navolging van het Verenigd Koninkrijk, een puntensysteem kunnen invoeren voor Britten die zich er willen vestigen.

De voormalig burgemeester van Londen Boris Johnson is één van de prominente leden van het kamp dat voor een Brits exit is uit EU.
De voormalig burgemeester van Londen Boris Johnson is één van de prominente leden van het kamp dat voor een Brits exit is uit EU. Kirsty Wigglesworth/AP

Minister-president Mark Rutte (VVD) heeft het Verenigd Koninkrijk gewaarschuwd dat de invoering van een puntensysteem voor immigranten uit EU-landen kan leiden tot eenzelfde reactie bij de lidstaten.

De premier reageert daarmee tegenover de BBC op uitspraken van de politici Boris Johnson en Michael Gove. Die bepleitten eerder dat een Brexit een einde moet maken aan de automatische toelating van inwoners van de Europese Unie tot het Verenigd Koninkrijk op basis van nationaliteit.

Zij zouden onder meer moeten aantonen dat ze over specifieke vaardigheden beschikken als ze de Britse arbeidsmarkt willen betreden. EU-inwoners worden daarmee economische migranten in het Verenigd Konijkrijk en voor hen geldt het puntensysteem: hoe meer vraag er is naar datgene wat iemand arbeidstechnisch heeft te bieden, hoe meer punten deze persoon krijgt en hoe groter de kans op een verblijfsvergunning. Voor inwoners van buiten de EU geldt die eis nu al.

Volgens Rutte zou dat echter leiden tot een neerwaartse spiraal waarbij in EU-landen eenzelfde systeem wordt opgetuigd voor Britten die daar willen gaan wonen:

“Het wordt dan onvermijdelijk voor ons (Nederland) en met ons velen in Europa, om dezelfde besluiten ook door te voeren, dus de invoering van een puntensysteem in de rest van de Europese Unie. Je krijgt een race naar de bodem en dat is precies wat je niet wilt.”

Brexit

De Britten mogen zich op 23 juni in een referendum uitspreken over het lidmaatschap van de Europese Unie. Voor- en tegenstanders voeren momenteel campagne, zo ook Johnson en Gove die dat doen onder de naam Vote Leave. In een statement lieten ze eerder weten het niet meer dan eerlijk te vinden als voor EU-inwoners dezelfde regels gaan gelden als voor mensen van daarbuiten. Rutte verzet zich daar nu tegen. Nederland is nog tot eind juni voorzitter van de Europese Unie.

De enige Britse krant zich voorstander heeft getoond van een vertrek uit de EU, de Daily Express, noemt de uitspraken van Rutte ‘scaremongering’, oftewel: bangmakerij.