Met Kiki Bertens heeft Nederland weer een tennistopper

Naar eigen zeggen gaat tennisster Kiki Bertens „nog wel even door” op Roland Garros en ook haar trainer en vertrouwensman Martin van der Brugghen is vol vertrouwen. „Kiki kan tegen iedereen om de overwinning spelen”, stelde hij woensdag na haar gewonnen partij in de achtste finale tegen de Amerikaanse wereldtopper Madison Keys (7-6 en 6-3).

De 24-jarige Wateringse treft donderdag in de kwartfinale Timea Bacsinszky, de Zwitserse nummer negen van de wereld. Zelf is Bertens inmiddels zeker van een plek in de top 40, haar hoogste klassering ooit. Ze mag naar de Spelen van Rio, al weet ze nog niet of ze dat wil. Historie schrijft ze sowieso.

Het Nederlandse tennis, de laatste jaren niet verwend met grote successen, beschikt eindelijk over een speelster bij de laatste acht op een grandslamtoernooi. Manon Bollegraf was in 1992 de laatste Nederlandse die in Parijs de kwartfinale haalde, waarin ze werd uitgeschakeld door de Spaanse Arantxa Sánchez Vicario.

Bij de mannen bereikte Martin Verkerk in 2003 verrassend de finale van het Parijse toernooi, die hij in drie sets verloor van de Spanjaard Juan Carlos Ferrero.

Kea Bouwman werd in 1927 in Parijs de enige Nederlandse vrouw die een grandslamtoernooi wist te winnen, als opvolgster van zesvoudig winnares Suzanne Lenglen.

De laatste Nederlandse die de laatste acht haalde op een grandslamtoernooi was Michaëlla Krajicek, in 2007 op Wimbledon. Bertens zelf haalde in 2014 al eens de vierde ronde in Parijs, waarin ze werd uitgeschakeld door de Duitse Andrea Petkovic. Bertens’ partij begint vandaag waarschijnlijk om drie uur ’s middags.