Rechter: Buurtzorg verkreeg TSN-contract niet illegaal

De gemeente heeft de regels niet overtreden door het werk van huishoudelijke hulpen van het failliete TSN Thuiszorg onder te brengen bij Buurtzorg.

Foto Piroschka van de Wouw / ANP
Foto Piroschka van de Wouw / ANP

De gemeente Enschede heeft de regels niet overtreden door het werk van huishoudelijke hulpen van het failliete TSN Thuiszorg onder te brengen bij Buurtzorg. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel donderdag geoordeeld.

Volgens de klagende partijen overtrad de gemeente de aanbestedingsregels door de thuiszorgopdrachten, die vrijkwamen door het bankroet van TSN Thuiszorg, aan een aan Buurtzorg verbonden bedrijf te gunnen. Het contract voor huishoudelijke hulpen moest volgens de klagers opnieuw aanbesteed worden.

TSN Thuiszorg ging eerder dit jaar failliet waardoor de huishoudelijke hulp voor 40.000 ouderen en gehandicapten bij andere partijen moest worden opgebracht. Buurtzorg, een snelgroeiende instelling die zonder managers werkt, nam een groot deel van die contracten over.

Volgens de rechter is er zo weinig gewijzigd in de contracten dat Enschede niet opnieuw hoefde aan te besteden. Bij een bankroet mag een gemeente volgens het Europese recht het contract onderhands elders onderbrengen. Volgens de eisers heeft Buurtzorg ook zicht op illegale staatssteun doordat het extra geld van de gemeente wist te regelen. Ook dit verwijt wijst de rechter af omdat Buurtzorg gebruik gaat maken van een subsidieregeling die voor iedereen openstaat.

    • Jeroen Wester