Paul Ryan steunt Donald Trump nu wél als kandidaat

Een maand geleden was Ryan daar nog niet klaar voor, maar inmiddels ziet hij meer “overeenkomsten dan verschillen”.

Foto Chip Somodevilla / Reuters

Een maand geleden kon hij het nog niet, maar inmiddels is de Republikeinse partijbons Paul Ryan er wél klaar voor om Donald Trump als presidentskandidaat te steunen. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden maakte donderdag via Twitter bekend dat hij in november op de zakenman gaat stemmen.

Hoewel Ryan op sommige vlakken het nog steeds niet eens is met Trump, ziet hij nu “meer overeenkomsten dan verschillen”. In een column in lokale krant schrijft de 46-jarige Ryan, een van de belangrijkste Republikeinen:

“Het is geen geheim dat hij en ik soms verschillen van mening. Ik ga niet doen alsof dat niet zo is. En wanneer ik vind dat het nodig is, blijf ik zeggen wat ik vind.”

Begin mei zei Ryan nog in een interview dat hij nog niet klaar was om Trump te steunen, ook al was de zakenman de enige nog overgebleven kandidaat voor de Republikeinse presidentsnominatie. Hij zei toen dat Trump meer moest doen om de eenheid in de partij te bewaren.

‘Verzet van Ryan was een act’

Volgens onze correspondent Guus Valk is het opmerkelijk hoe gemakkelijk de Republikeinse partij buigt voor Trump, een kandidaat die ze aan het begin van de voorverkiezingen absoluut niet wilden steunen. “Zelfs bij cultuurbewaker Paul Ryan was het verzet een act”, schrijft hij.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Grappig: ook Paul Ryan verkoopt nu de mythe dat Trump inmiddels veranderd is, een redelijke versie van zichzelf. https://t.co/jgfpsY1lkA

Tijdens de verkiezingen van 8 november neemt Trump het waarschijnlijk op tegen Hillary Clinton, die ruim aan kop gaat bij de Democratische voorverkiezingen. Zij opende tijdens een bijeenkomst in Californië donderdag opnieuw het vuur op Trump, omdat diens opvattingen “gevaarlijk incoherent” zijn. Op de zakenman stemmen zou “een historische fout” zijn, aldus Clinton.

De beoogde Republikeinse kandidaat zelf deed die uitspraken op Twitter af als “een slecht optreden” van iemand die “niet langer geloofwaardig” is. Op de steun van Paul Ryan heeft Trump nog niet gereageerd.

    • Joost Pijpker