Opgerekte jazzgrenzen met samples en sax

None

De mix met elektronica, soul en hiphopgrooves voorziet jazz al enige jaren van nieuwe inhoud. Musici als Robert Glasper en Jose James rekken hun jazz op met warme vocalen op intelligente ritmepatronen. En ook de veelzijdige Amerikaanse saxofonist Marcus Strickland volgt nu die urbanjazzroute. De nabewerking met stemsamples en het creëren van verschillende lagen is er minstens zo belangrijk bij als ‘gewoon’ een goede saxofoonpartij. Stricklands Nihil Novi is een intelligente cross-over die weliswaar op veel gedachten hinkt, maar relevant genres mengt. In bassiste Meshell Ndegeocello vond hij een producer die de klankreis langs afrobeat, funk, r&b, gospel en hiphop overziet. Met gastmusici als Glasper, topdrummer Chris Dave en meesterbassist Pino Palladino valt het bijna niet mis te gaan. Bezwaar is dat Strickland zijn spel vaak onderschikt maakte aan de heupwiegende flow.

    • Amanda Kuyper