OM vervolgt zeven verdachten voor Vestia-schandaal

De verdachten zijn gesommeerd om aanstaande maandag te verschijnen bij de regiezitting in de Rechtbank Rotterdam.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Het Openbaar Ministerie vervolgt zeven verdachten in de langverwachte strafzaak rond het derivatenschandaal bij woningcorporatie Vestia in Rotterdam. Dat blijkt uit de dagvaarding die vandaag is vrijgegeven. De verdachten zijn gesommeerd om aanstaande maandag te verschijnen bij de regiezitting in de Rechtbank Rotterdam.

Met 90.000 woningen was Vestia de grootste corporatie van Nederland. Maar in 2012 viel Vestia bijna om door miljardenspeculatie met derivaten (rentecontracten). Kasbeheerder Marcel de V. van Vestia en tussenpersoon Arjan G. van adviesbureau Fifa verdienden circa 20 miljoen euro aan provisie op deze contracten. Toen de rente daalde door de eurocrisis eisten de banken meer onderpandbetalingen van de corporatie. De zaak eindigde voor Vestia met een verlies van ongeveer 2,7 miljard euro.

Justitie verdenkt hoofdverdachte Marcel de V. van het heimelijk aannemen van ongeveer 10,4 miljoen euro. Hij ontving het geld op een bankrekening op naam van ‘Inventus’ en betaalde er wel belasting over. Zo’n 7,4 miljoen euro ging op aan de verbouwing van zijn woonboerderij in Hazerswoude-Dorp, zijn hypotheek, exclusieve wijnen, kleding en een geluids- en beeldinstallatie. De advocaat van Marcel de V. wil nog niet reageren voor de zitting.

Tweede verdachte gaf zichzelf aan

De tweede hoofdverdachte, Arjan G., wordt verdacht van het betalen van ruim 9,2 miljoen euro aan Marcel de V. Tussenpersoon Arjan G. gaf zichzelf in 2012 aan bij de politie toen het schandaal in de media kwam. Hij heeft de zaak ook opgebiecht tijdens de Parlementaire Enquête Woningcorporaties (2012-2014).

De ex-vrouw van Arjan G. wordt vervolgd voor het aannemen van een deel van het geld. Ook de vader van Arjan G. wordt vervolgd omdat hij volgens Justitie een Zwitserse bankrekening voor zijn zoon opende om circa 3 miljoen euro te stallen.

De oud-compganon van Arjan G., Leroy van D., heeft volgens Justitie bijna 2,7 miljoen euro verdiend aan de derivatenhandel met woningcorporaties. Hij woont al enkele jaren in Indonesië, zijn woon- en verblijfplaats is bij het OM onbekend.

Ook opvolger Arjan G. vervolgd

Oud-Fortis-bankier Jako G. nam in 2011 de rol van Arjan G. als bemiddelaar over. Als zelfstandige verdiende hij naar eigen zeggen 1,5 miljoen euro aan Vestia. Ook hij wordt vervolgd, maar wegens lagere giften.

Jan-Hein G., adviseur van het bureau Censum in Lelystad, werkte ook samen met het bureau Fifa, waar Arjan G. en Leroy van D. werkten. Hij zou bijna een half miljoen euro hebben aangenomen, volgens Justitie.

    • Eppo König