Oefenpartner Oranje wint van EK-ganger

Vlak voor de lange EK-loze zomer won Oranje gisteren zijn vriendschappelijk duel tegen Polen, dat wel naar het EK gaat.

Steven Berghuis, die de assist gaf voor de eerste Nederlandse goal, in duel met de Poolse spelerMichal Pazdan.
Steven Berghuis, die de assist gaf voor de eerste Nederlandse goal, in duel met de Poolse spelerMichal Pazdan. Foto xxx

Steven Berghuis, wie kende hem nog? De bijna vergeten buitenspeler, eens een talent bij AZ, die dit verloren seizoen tot één basisplek en 222 speelminuten kwam bij Watford in de Premier League. Wie dacht eraan hem te selecteren, laat staan op te stellen voor het vlaggenschip van het Nederlands voetbal. Zo’n uitverkiezing moet je – zo is de ongeschreven regel – verdienen met constant presteren.

Woensdagavond stond Berghuis (24) vanuit het niets in de basis in het oefenduel tegen Polen in Gdansk. Tegen de verwachting in leverde hij, hangend aan de rechterflank, een prima optreden af. Na ruim een half uur zorgde hij voor de assist op het voorhoofd van spits Vincent Janssen: 0-1. Oranje won met 1-2 door een goal van Georginio Wijnaldum.

Maar toch, Berghuis in de basis – het blijft een vreemde gewaarwording. Er kan veel bij Oranje in een periode vol onzekerheden, met tal van vragen over de toekomst van de selectie. Bondscoach Danny Blind is zoekende naar een nieuwe samenstelling, nieuwe hiërarchie, een goed fundament voor de zware WK-kwalificatie, die op 6 september begint op bezoek bij Zweden.

Nederland is nu tijdelijk gedegradeerd tot oefenpartner van landen die zich, met alle bijkomende voorpret, voorbereiden op het EK in Frankrijk. Voor Oranje is het een wat troosteloze oefentocht langs Ierland (vrijdag, 1-1), Polen en komende zaterdag tegen Oostenrijk. Het is een confrontatie met het eigen falen tijdens de EK-kwalificatie, ontdaan van iedere vorm van blijmoedigheid.

Maar het is wel zo’n periode dat er een nieuwe leider kan opstaan in de ploeg. Dat is een van de belangrijkste vragen voor Blind: wie wordt de architect, de motor, van het beschadigde Oranje? Veelzeggend is dat er bij de laatste vijf interlands vijf verschillende aanvoerders aan de aftrap verschenen – tegen Polen was het Jeffrey Bruma, tegen Ierland was het nog de teruggekeerde Kevin Strootman.

En wat gebeurt er met de ‘grote vier’ die het Nederlands elftal de afgelopen tien, twaalf jaar smoel gaven – Arjen Robben (32), Wesley Sneijder (31), Robin van Persie (32) en Rafael van der Vaart (33). Ze zijn er niet bij deze oefencampagne, ze raken op leeftijd en de vraag is wat voor rol ze nog kunnen spelen – al is die van Van der Vaart vrijwel zeker uitgespeeld.

Wat leverde de wedstrijd tegen Polen voor lessen op? Het was beter dan het teleurstellende geschuif tegen Ierland. Nederland speelde frivoler, gedurfder dan EK-ganger Polen. En: Vincent Janssen ontpopt zich steeds meer als de toekomstige spits van Oranje. In maart scoorde hij in een oefenduel op Wembley tegen Engeland, en nu weer tegen Polen.

Nederland moet het in de oefenreeks doen zonder een serieus Oranjelegioen. Kijk het plukje in het Stadion Energa in Gdansk: 135 kaarten werden er verkocht via de Nederlandse voetbalbond KNVB. 52 daarvan waren voor de Nederlands-Poolse Kamer van Koophandel.

De leegte bij Nederland contrasteert met de opwinding bij Polen rond het nationale team. Die opgewondenheid is lang niet zo groot geweest. De trainingen worden bijgewoond door honderden supporters en handtekeningenjagers.

Alle informatie wordt opgeslorpt: bondscoach Adam Nawalka heeft zelfs uitgebreid moeten vertellen over de samenstelling van het ontbijt en hoe die zich verhoudt tot de diëten van verschillende spelers.

De Poolse media hebben de verwachtingen voor het EK hoog opgeschroefd. De gedachte is: het is nu, of heel lang niet meer. Sterspeler Robert Lewandowski is 27 en Lukasz Piszczek, de belangrijkste verdediger, is 30.

En Nederland? Zaterdag nog naar Oostenrijk, weer een oefenpotje. En dan volgt de lange, EK-loze zomer.

    • Pieter van Os
    • Steven Verseput