Frankrijk eist 356 miljoen belastinggeld van Booking.com

Kantoor Booking in Amsterdam. Foto ANP
Kantoor Booking in Amsterdam. Foto ANP

De Franse belastingdienst wil dat de Nederlandse hotelboekingssite Booking.com 356 miljoen euro belasting betaalt. Dat blijkt uit een document dat Priceline, de eigenaar van Booking.com, bij de Amerikaanse beurstoezichthouder heeft ingediend.

Volgens de Franse fiscus had Booking.com tussen 2003 en 2012 een permanente vestiging in het land, maar betaalde het niet de bijbehorende belasting. Het bedrag van 356 miljoen euro bestaat voor het grootste gedeelte uit boetes en rente.

Volgens Priceline heeft het zich altijd aan de Franse belastingwetten gehouden. Het wil de zaak desnoods voor de rechter uitvechten.

Uit het document blijkt ook dat Booking.com problemen dreigt te krijgen met de Italiaanse belastingdienst. Die onderzoekt of Booking.com wel genoeg belasting heeft betaald. Volgens het bedrijf heeft het zich altijd aan de Italiaanse wet gehouden.

Booking.com is met bijna drieduizend werknemers in Amsterdam een van de grootste webbedrijven van Nederland. Het is goed voor meer dan de helft van de omzet van het moederbedrijf en is wereldmarktleider.

Priceline houdt er rekening mee dat het in de toekomst meer belasting moet betalen of dat het zijn activiteiten moet aanpassen om extra belastingverplichtingen te voorkomen. Overheden in de VS en Europa proberen harder op te treden tegen multinationals die belasting ontwijken. Vorige week werd een inval gedaan in het Franse kantoor van Google binnen omdat het niet genoeg belasting zou betalen.