Nabestaanden crew MH17 willen schadevergoeding

Volgens de familieleden had de luchtvaartmaatschappij ze nooit over een conflictgebied mogen sturen.

Balan Nair, advocaat van de nabestaanden van de bemanning.
Balan Nair, advocaat van de nabestaanden van de bemanning. Foto Manan Vatsyayana / AFP

De nabestaanden van de bemanning van vlucht MH17 hebben Malaysia Airlines voor de rechter gedaagd. De familieleden vinden dat de luchtvaartmaatschappij een onaanvaardbaar risico heeft genomen door over een conflictgebied te vliegen, meldt persbureau AP. Ze vinden dat sprake is van nalatigheid en contractbreuk.

De zaken zijn aangespannen door de nabestaanden van zes crewleden. Hun advocaat, Thomas Philip, had Malaysia Airlines meer moeten doen om de veiligheid en het welzijn van de bemanning te garanderen, liet hij in een verklaring weten aan AP:

“Ze hebben verzaakt aan deze plicht te voldoen, met het catastrofale overlijden van deze mensen tot gevolg.”

De nabestaanden willen onder meer een schadevergoeding voor de pijn, het lijden en de stress die de crash heeft veroorzaakt, aldus Philip. De broer van een van de stewardessen aan boord zegt te hopen dat de luchtvaartmaatschappij aan de vraag voldoet. Zijn zus, Chong Yee Pheng, heeft achttien jaar voor Malaysia Airlines gewerkt:

“De familieleden van de slachtoffers van MH17 verdienen het behandeld te worden met medemenselijkheid, medeleven en respect. Hopelijk doet [de luchtvaartmaatschappij] hun recht.”

Vorige week kondigden de nabestaanden van Australische inzittenden ook aan een schadevergoeding te eisen. Zij willen per inzittende omgerekend 6,4 miljoen euro van Malaysia Airlines. Eerder werden ook zaken begonnen door Duitse en Australische nabestaanden tegen respectievelijk Oekraïne en Rusland.

Vlucht MH17 werd volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten met een Boek-raket. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders. Het toestel was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

    • Bastiaan Nagtegaal