Naar China met virtual reality

Jaunt, een Amerikaanse start-up met een Nederlander aan het hoofd, wil „de Netflix van virtual reality” worden.

Jaunt maakt camera’s en software voor virtual reality-films.
Jaunt maakt camera’s en software voor virtual reality-films.

De combinatie China en Amerikaanse technologiebedrijven is meestal geen goede, maar virtual reality-bedrijf Jaunt gaat het toch proberen. Woensdag maakte directeur en oprichter Arthur van Hoff bekend dat het in China een samenwerking aangaat met grote Chinese mediabedrijven. Met de overeenkomst zouden tientallen miljoenen dollars gemoeid zijn, al zijn details geheim.

Het is uitzonderlijk dat China een nieuw mediabedrijf toestemming geeft actief te worden in het land: onder andere Facebook, Twitter en Google zijn er verboden.

Jaunt is een bedrijf in Silicon Valley dat camera’s en software voor productie en distributie van virtual reality-films maakt. Dat zijn films waarbij de kijker via een speciale bril onderdeel wordt van het verhaal. „We willen de Netflix worden van virtual reality”, aldus Nederlander Van Hoff.

De afgelopen jaren haalde het bedrijf ruim 100 miljoen dollar aan investeringen binnen van (media-)bedrijven als het Amerikaanse Disney en Google, het Britse Sky en de Duitse mediabedrijven ProSiebenSat.1 en Axel Springer. Jaunt trok vorig jaar voor de zakelijke leiding de voormalige directeur van de beroemde filmproducent Lucasfilm aan.

Strenge censuurwetten

De deal in China houdt in dat Jaunt een apart Chinees bedrijf opzet samen met de grote Chinese mediabedrijven Shanghai Media Group, dat ook aandeelhouder wordt in Jaunt zelf, en China Media Capital, dat al aandeelhouder was.

Het nieuwe bedrijf, Jaunt China, gaat virtual reality-producties maken van Chinese films en tv-programma’s, waaronder bijvoorbeeld The Voice of China, dat ruim 150 miljoen kijkers heeft.

Jaunt China moet voldoen aan de strenge censuurwetten van China. Maar volgens Van Hoff kan Jaunt grotendeels zonder beperkingen actief zijn. „Een documentaire van de Amerikaanse zender ABC over Noord-Korea die wij aanbieden, kunnen we bijvoorbeeld gewoon uitzenden.”

Omgekeerd gaat Jaunt internationaal ook meer Chinese virtual reality-producties aanbieden. Zo gaat het in het Chinese samenwerkingsverband virtual reality-tours maken door Shanghai.

    • Wouter van Noort