Dit virtual reality-bedrijf sloot een miljoenendeal in China

Technologie Jaunt, een Amerikaanse start-up geleid door een Nederlander, wil „de Netflix van virtual reality” worden.

Jaunt maakt camera’s en software voor het produceren en verspreiden van virtual reality-films.
Jaunt maakt camera’s en software voor het produceren en verspreiden van virtual reality-films.

De combinatie China en Amerikaanse technologiebedrijven is meestal geen goede, maar virtual reality-bedrijf Jaunt gaat het toch proberen. Woensdag maakte de directeur en oprichter van het bedrijf, de Nederlander Arthur van Hoff, bekend dat het in China een samenwerking aangaat met grote Chinese mediabedrijven. Met de overeenkomst zouden ‘tientallen miljoenen’ dollars gemoeid zijn, al zijn details geheim.

Het is uitzonderlijk dat China een nieuw media-bedrijf toestemming geeft om actief te worden in het land: onder andere Facebook, Twitter en Google zijn er verboden.

Jaunt is een bedrijf uit Silicon Valley dat camera’s en software maakt om productie en distributie mogelijk te maken van virtual reality-films. Dat zijn films waarbij de kijker via een speciale bril onderdeel wordt van het verhaal. „We willen de Netflix worden van virtual reality”, aldus Van Hoff.

De afgelopen jaren haalde het bedrijf ruim 100 miljoen dollar aan investeringen binnen van grote (media-)bedrijven zoals het Amerikaanse Disney en Google, het Britse Sky, en de Duitse mediabedrijven ProSiebenSat.1 en Axel Springer. Jaunt trok vorig jaar de voormalige directeur van de beroemde filmproducent Lucasfilm aan voor de zakelijke leiding.

Strenge censuurwetten

De deal in China houdt in dat Jaunt een apart Chinees bedrijf opzet samen met de grote Chinese mediabedrijven Shanghai Media Group, dat ook aandeelhouder wordt in Jaunt zelf, en China Media Capital, dat al aandeelhouder was. Het nieuwe bedrijf, Jaunt China, moet virtual reality-producties gaan maken van populaire Chinese films en televisieprogramma’s, waaronder bijvoorbeeld The Voice of China, dat ruim 150 miljoen kijkers heeft. Ook zal het de internationale producties aanbieden die Jaunt al langer aanbiedt.

Jaunt China moet voldoen aan de strenge censuurwetten van het land. Maar volgens Van Hoff kan Jaunt grotendeels zonder beperkingen actiefzijn in China. „Een documentaire van de Amerikaanse zender ABC over Noord-Korea die wij aanbieden, kunnen we bijvoorbeeld gewoon uitzenden.” Omgekeerd gaat Jaunt internationaal ook meer Chinese virtual reality-producties aanbieden. Zo gaat het in het Chinese samenwerkingsverband virtual reality-tours maken door Shanghai. Virtual reality is een technologie die al een tijd bestaat maar waar de laatste tijd veel investeringen heen gaan. Technologiebedrijven als Facebook en Samsung produceren sinds kort eigen brillen, maar de markt is vooralsnog klein. Jaunt verwacht ook veel van smartphones voor virtual reality.

    • Wouter van Noort