Minstens 19 doden bij bombardementen Syrisch regime

Onder de doden zouden ook zes kinderen zijn.

Archief. Bewoners van Aleppo kijken naar het puin na een luchtaanval van het Syrische regeringsleger in april.
Archief. Bewoners van Aleppo kijken naar het puin na een luchtaanval van het Syrische regeringsleger in april. Foto Abdalrhman Ismail / Reuters

Bij bombardementen van het Syrische regime op de stad Aleppo zijn donderdag minstens negentien burgerslachtoffers gevallen, onder wie zes kinderen. Dat meldt het Franse persbureau AFP. Het mortiervuur was gericht op delen van de stad die door rebellen gecontroleerd worden.

Volgens een correspondent van AFP ter plaatse gingen de beschietingen de hele dag door. Naast het mortiervuur voerden ook vliegtuigen van de Syrische luchtmacht bombardementen uit op de stad. De aanvallen waren onder andere gericht op belangrijke aanvoerwegen voor de rebellen.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.

Intensieve gevechten

In Aleppo, dat zo’n vijftig kilometer van de Turkse grens af ligt, wordt de laatste weken intensief gevochten tussen het regeringsleger van president Assad en de rebellen, die hem ten val willen brengen. De stad is verdeeld in een westelijk deel waar het Syrische leger de controle heeft, en een oostelijk deel waar de rebellen heersen. In februari sloten de Verenigde Staten nog een akkoord met Rusland over een wapenstilstand, die in mei uitgebreid werd naar Aleppo. Maar de gevechten en bombardementen gaan nog altijd door.

Humanitaire ramp

Door de bombardementen is het steeds lastiger voor de 250.000 inwoners van de stad om medische hulp te krijgen, zo waarschuwde Artsen zonder Grenzen eerder. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) zei in april nog dat door alle bombardementen in de stad een humanitaire ramp dreigt. Valter Gros, die het ICRC-kantoor in Aleppo leidt, uitte in een verklaring op de site van het Rode Kruis zijn zorgen:

“Waar je ook bent, hoor je mortiergranaten ontploffen, beschietingen en de vliegtuigen in de lucht. Er is geen enkele wijk in de stad die niet is geraakt. Mensen leven op het randje. Iedereen vreest voor zijn leven en niemand weet hoe dit verder gaat.”

    • Guus Ritzen