KNMI: code oranje voor Limburg en Noord-Brabant

Voor de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland geldt code geel. Een rondvlucht van een JSF over Nederland is afgelast.

In Cuijk wordt een man door de brandweer uit zijn ondergelopen auto gered.
In Cuijk wordt een man door de brandweer uit zijn ondergelopen auto gered. Foto ANP/SK-MEDIA

Meteorologisch instituut KNMI heeft donderdagmiddag code oranje afgegeven voor de provincies Limburg en Noord-Brabant. “Onweersbuien met lokaal veel regen in korte tijd kunnen hier wateroverlast geven”, schrijft het weerinstituut op zijn website. De gebieden waar de hevigste hoosbuien verwacht worden, zijn met name het noorden van Limburg en het oosten van Brabant - waar de afgelopen dagen al veel regen viel.

Bij de buien is er ook kans op hagel en windstoten. Voor de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland geldt code geel. Het KNMI verwacht dat in de loop van de avond en nacht de buien geleidelijk aan weer verdwijnen, maar dat morgenmiddag er opnieuw regen- en onweersbuien ontstaan - die ook vergezeld kunnen worden van hagel en “veel neerslag in korte tijd”.

Vlucht Joint Strike Fighter afgelast

Op donderdagmiddag zou een Joint Strike Fighter - het nieuwe gevechtsvliegtuig van de Nederlandse luchtmacht - een rondvlucht maken over Nederland. Deze rondvlucht is afgelast, laat het ministerie van Defensie op haar website weten. “Het wolkendek hangt te laag om het nieuwe gevechtstoestel vanaf de grond te zien”, schrijft het ministerie.

Het doel van de rondvlucht was juist het Nederlandse publiek kennis te laten maken met de nieuwe vliegtuigen. Defensie laat weten zo snel mogelijk naar een nieuwe datum voor de rondvlucht te zoeken.

Overlast rest van Europa

Niet alleen in Nederland, maar ook in andere delen van Europa zijn er problemen door de hevige regenbuien van de afgelopen dagen. In de regio van Parijs zijn duizenden mensen geëvacueerd door de wateroverlast geëvacueerd. Twintigduizend mensen zouden er zonder stroom zitten.

Dronebeelden van de ondergelopen Franse stad Montargis:

In het noord-Franse departement Seine-et-Marne geldt code rood. In Souppes-sur-Loing, tussen Nemours en Montargis, werd in de nacht van woensdag op donderdag een 86-jarige vrouw dood gevonden in haar woning.

Zo zag je Parijs nog nooit: helemaal ondergelopen (fotoserie)

Ook in de Duitse deelstaat Beieren vielen slachtoffers door overstromingen. Woensdagavond werden vier lichamen, drie in een ondergelopen kelder, gevonden in het overstroomde stadje Simbach am Inn. Donderdag werd in Simbach am Inn stoffelijk overschot van een man van 75 jaar gevonden. Voor de komende dagen zijn zowel in Duitsland als in Frankrijk nieuwe (onweers)buien voorspeld.