IS-terreurcel opgerold in Duitsland - aanslag verijdeld

De terreurverdachten zouden een aanslag hebben willen plegen in het centrum van Düsseldorf.

Duitse agenten bij een plaats delict eerder deze maand.
Duitse agenten bij een plaats delict eerder deze maand. Foto Matthias Schrader / AP

Drie Syriërs zijn in Duitsland opgepakt op verdenking van het plannen van een aanslag in Düsseldorf. Een vierde verdachte zit in voorarrest in Frankrijk. Dat heeft het federaal parket in Duitsland bevestigd.

De drie mannen zijn donderdag in drie verschillende Duitse deelstaten opgepakt. De verdachte die in voorarrest zit in Parijs zou aanklagers details over de geplande aanslag hebben verteld. Zijn uitlevering aan Duitsland wordt onderzocht.

Aanslag gepland

Islamitische Staat heeft opdracht gegeven voor de aanslag in Düsseldorf. Het plan was dat twee zelfmoordterroristen zich zouden opblazen in de oude binnenstad van Düsseldorf (West-Duitsland). Daarna zouden andere terroristen met geweervuur en explosieven zo veel mogelijk mensen doden.

Volgens het parket zijn er echter geen aanwijzingen dat de verdachten al concrete voorbereidingen hadden getroffen of dat de aanslag verband houdt met het EK voetbal in Frankrijk dat volgende week begint.

Duitsland is vooralsnog gespaard gebleven van grootschalige aanslagen door islamitische extremisten, die Frankrijk en België wel hebben getroffen. Duitsland en de Verenigde Staten maakten vorige maand bekend meer informatie uit te wisselen tegen terrorisme.

Balkanroute

Het parket identificeert de mannen als Hamza C. (27), Mahood B. (25) en Abd Arahman A. K. (31). De verdachte in Frankrijk is Saleh A. (25) (dus niet Salah Abdeslam). Hij werd op 1 februari opgepakt in Frankrijk toen hij aanklagers over de terreurplannen vertelde.

Hamza C. en Saleh A. sloten zich in het voorjaar van 2014 aan bij IS. Daar werd hen opgedragen om een aanslag in Düsseldorf uit te voeren. In mei 2014 reisden Hamza C. en Saleh A. naar Turkije. In maart en juli 2015 reisden ze apart door via Griekenland naar Duitsland.

In januari 2016 overtuigden de twee Mahood B. en Abraham A. K. om deel te nemen aan hun plan. Abraham A. K. reisde in oktober 2014 al naar Duitsland in opdracht van IS om de bomgordels te maken. In 2013 werkte hij voor de Syrische terreurorganisatie Jabhat al-Nusra als explosievenexpert, volgens het Duitse federaal parket.

    • Menno Sedee