Opinie

    • Mischa Spel
    • Amanda Kuyper, Herien Wensink en

Holland Festival slaat brug tussen topkunst en engagement

None

Als je een klein maar toch smaakmakend kunstenfestival wil zijn, hoe verhoud je je dan tot je eigen continent en alles wat daar speelt? Voor die vragen staat het Holland Festival, dat komend weekeinde 4 juni begint en tot 26 juni muziek, dans en theater brengt. Het is de eerste festivaleditie van artistiek directeur Ruth Mackenzie. Wat opvalt is haar de dubbele blik. Haar focus ligt op West-Europese topkunst én op engagement. Het Holland Festival zoekt aansluiting met de rafelranden van Europa. Zo is er de kelige Oekraïense volksrockzang van het viertal DakhaBrakha. En een concert van de over de wereld uitgezwermde musici van het Syrian National Orchestra for Arabic Music.

Aandacht voor Syrië is er ook in de theaterprogrammering, met Gardens Speak van Tania El Khoury, die een stem geeft aan tien overleden verzetsstrijders tegen het regime van Assad. Europese oorlogen staan centraal in The Dark Ages van Milo Rau, die toont hoe jong en broos de Europese democratie is. De chaotische geboorte van dat democratische Europa komt aan bod in Ça Ira (1) Fin de Louis van Joël Pommerat, over de Franse Revolutie. Die Stunde da wir nichts voneinander wussten toont op poëtische, woordloze wijze de grote veranderingen op een Europees stadsplein anno nu. Op het gebied van de klassieke muziek biedt het festival ook grote klappers die met het thema weinig uit te staan hebben. Zo is er Tsjaikovski’s Pique Dame, met nog één keer het KCO onder oud-chef Jansons. Al even onmisbaar is Louis Andriessens nieuwe opera Theatre of the World.

Ook het theateraanbod kent geheide tophits, die losgezongen lijken, zoals echtscheidingsdrama Husbands and Wives bij Toneelgroep Amsterdam. Maar wie maalt daarom, als een film van Woody Allen wordt bewerkt door ‘boy wonder’ Simon Stone, de Aaron Sorkin van het toneel? Er zijn premières om naar uit te kijken, zoals Arnon Grunbergs en Wunderbaums The Future of Sex.

Binnen de popprogrammering lijkt het festival slimme bruggetjes te slaan. Wat te denken van Atomic, film, installatie en concert ineen, van Mogwai met filmmaker Mark Cousins? Of de pop-artmuziek van Son Lux, samen met het KCO? Meest verheugend is de brug die Inuit-keelzangeres Tanya Tagag slaat tussen oeroude Inuit-muziektraditie, jazz en zelfs heavy metal.

    • Mischa Spel
    • Amanda Kuyper, Herien Wensink en