Hoe per ongeluk de grootste site ter wereld plat ging

Eigenlijk had Samy Kamkar alleen een profiel willen aanmaken, maar hij legde heel MySpace plat.

Screenshot YouTube / Motherboard

Het was niet eens de bedoeling om MySpace plat te leggen. Samy Kamkar was gewoon nieuwsgierig hoe de code in elkaar zat en waar de kwetsbaarheden zaten. Zijn scriptje was eigenlijk alleen bedoeld als grapje. Dat daardoor de grootste website ter wereld op zwart ging en later meer dan tien gewapende agenten zijn huis doorzochten, had hij nooit gedacht. Hij vertelt zijn verhaal in een video van Motherboard.

In oktober 2005 maakte de toen 19-jarige Kamkar een profiel aan op MySpace. Er is nu weinig van over, maar het sociale netwerk was toen de grootste website ter wereld. Het Facebook van zijn tijd.

Op zoek naar foutjes van de programmeurs vond Kamkar gaten in de beveiliging van zowel MySpace als de internetbrowser. Hij schreef een scriptje dat hij inbouwde in zijn eigen pagina. Iedereen die zijn profiel bezocht, werd automatisch vrienden met hem. Vervolgens werd het scriptje ook op de pagina van zijn nieuwe MySpace-vriend toegevoegd. Zo verspreidde het virus, inmiddels bekend als de Samyworm, zich exponentieel over MySpace.

Nog geen 24 uur later had Samy Kamkar meer dan een miljoen ‘vrienden’ op MySpace en was zijn profiel verwijderd. Kamkar klikt op het profiel van zijn vriendin; ook verwijderd. Toen sloegen de zorgen toe, vertelt hij in de video:

“Ik dacht: o nee, wat is er gebeurd? Dus ik ging naar de hoofdpagina, MySpace.com, en daar stond: MySpace is down. Ik voelde me beroerd. Ik dacht: misschien moet ik in de auto stappen en naar MySpace rijden. Moet ik koffie en donuts meenemen en zeggen: ‘Jongens, het spijt me zo. Kan ik helpen?’”

Dat deed Kamkar echter niet. Enkele uren later deed de site het weer en besloot hij het er maar bij te laten, om er niets meer van te horen. Tot hij een half jaar later opgewacht werd door agenten met een huiszoekingsbevel.

Uiteindelijk schikte Kamkar met justitie. Hij betaalde een schadevergoeding van “iets van vijftien- of twintigduizend dollar” en prikte twee jaar lang iedere zaterdag afval langs de kant van de weg. Drie jaar mocht hij niet het internet op. En zo erg vond hij dat eigenlijk niet.

    • Bastiaan Nagtegaal