Goedemiddag, met Stephan Wevers

Margot Poll belt met brandweercommandant Stephan Wevers (51) die vereeuwigd is in De Brandwacht

None
Foto Müfide Haliceli

Bijzonder schilderij. Wat is het?

„We kregen een nieuw uitrukpak en dat moesten we ‘ludiek’ presenteren. Vorig jaar maakte de Twentse kunstenares Müfide Haliceli De Dameswacht naar De Nachtwacht van Rembrandt. Zo is De Brandwacht geboren.”

Is dat logisch?

„Ik zie wel een link. Op De Nachtwacht staat het schuttersgilde afgebeeld. Mannen die de orde moesten handhaven in Amsterdam. Wij doen net zoiets – zorgen voor de veiligheid van mensen en uiteraard bestrijden we branden.”

Hebben jullie met z’n allen geposeerd?

„Nee, we hebben steeds afzonderlijk in groepjes van drie à vier geposeerd. Op alles werd gelet: heel gedetailleerd. Zelfs de schaduw moest kloppen. Later zijn al die delen aan elkaar gemaakt en op canvas geplakt. Toen pas zag ik dat er ook een hond op stond, en iemand heeft zijn zoon of dochter meegenomen.”

U bent de enige in een gala-uniform.

„Afgebeeld als kapitein Frans Banning Cocq. Toen ik het zag was ik wel trots. Maar vergeet de anderen niet hè: de man naast mij is één van onze bevelvoerders; hij draagt het nieuwe uniform. De anderen dragen pakken die wij gebruiken. Knalgele helmen bij knalgele pakken speciaal voor de natuurbrandbestrijding, een droogpak voor het duiken, hulpverlenerspakken, kazernekleding en uniformen.”

Wat gaat er met het schilderij gebeuren?

„Het komt op alle 31 kazernes te hangen. Ik weet niet of iedereen daar op zit te wachten, maar wij vinden het heel bijzonder. En er gaat een kopie naar de Twentse Ambassade in Amsterdam.”

En in het Rijksmuseum misschien?

„Ik kan me niet voorstellen dat het Rijksmuseum geïnteresseerd is. Daar is niet over gesproken. Ik weet eerlijk gezegd ook niet wat er met De Dameswacht is gebeurd. Ken je dat?”