FIOD doet inval bij zes bedrijven om miljoenenfraude

De bedrijven zouden betrokken zijn bij wereldwijde oplichting. Slachtoffers moesten geld betalen om een prijs te ontvangen.

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft gisteren en vandaag invallen gedaan bij zes Nederlandse bedrijven.
De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft gisteren en vandaag invallen gedaan bij zes Nederlandse bedrijven. Foto Lex van Lieshout/ANP

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft woensdag en donderdag op tien plekken invallen gedaan bij zes Nederlandse bedrijven in verband met een omvangrijke fraudezaak. Slachtoffers zouden door een internationale bende voor miljoenen zijn opgelicht. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie (OM) om zwendel met brieven waarbij mensen een prijs in het vooruitzicht werd gesteld als ze een bepaald bedrag zouden overmaken.

Bij de invallen in panden in Amsterdam, Utrecht, Heerlen en de regio’s Wijk bij Duurstede en Hoorn zijn duizenden enveloppen met contant geld of cheques in beslag genomen, evenals pallets met voorgedrukte brieven, een half miljoen euro aan contant geld, kunst en auto’s. Daarnaast is er beslag gelegd op de banktegoeden van bestuurders van de betrokken bedrijven.

De FIOD heeft beelden verspreid van de invallen:

Lotterijwinsten

De ondernemingen en bestuursleden worden verdacht van (betrokkenheid bij) oplichting en poging tot oplichting van honderdduizenden mensen wereldwijd. In brieven werd aan ontvangers medegedeeld dat ze de loterij hadden gewonnen of geld kregen uit liefdadigheid. Zij zouden dat bedrag pas krijgen als ze eerst 20 of 45 euro opstuurden naar bepaalde brievenbusfirma’s.

Volgens het OM zijn er miljoenen brieven gestuurd naar mensen in onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan. Tot op heden zijn geen Nederlandse slachtoffers van deze fraude bekend.

Fraude ontdekt bij de douane

De FIOD kwamen het internationale bedrog op het spoor toen eind 2015 brieven werden onderschept bij de douane op Schiphol. Door vervolgens de driehonderd brievenbusfirma’s na te trekken kwam de opsporingsdienst uit bij de bedrijven achter de postbussen. Tegelijk met de invallen in Nederland heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie namens honderdduizenden slachtoffers een civiele klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder.

Het OM vermoedt dat de Nederlandse ondernemingen een faciliterende rol speelden. Ze zouden in ruil voor een deel van de ‘winst’ de postbussen leeghalen en de inhoud daarvan verwerken. De belangrijkste personen achter de zwendel bevinden zich volgens Justitie niet in Nederland.

    • Jorg Leijten