Esther Verhoef wint Gouden Strop

Na vier eerdere nominaties wint Esther Verhoef eindelijk de Gouden Strop. Volgens de jury „een thriller om in een koortsachtige avond uit te lezen.”

Foto ANP / Sander Koning

Na vier keer eerder genomineerd te zijn geweest was het donderdagavond dan eindelijk zo ver: Esther Verhoef won de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller, voor haar boek Lieve Mama. De jury merkte over haar bij uitgeverij Prometheus verschenen boek onder meer op:

„Dit is een thriller om in een koortsachtige avond uit te lezen.”

Opvallend was dat de jury dit jaar maar vier thrillers op de shortlist had gezet, omdat deze vier ver boven de rest uitstaken. Dit mocht volgens de jury gerust als statement opgevat worden. Vervolgens werden er wel enkele voorbeelden van auteurs uit de longlist positief aangehaald in het rapport.

De andere auteurs op de shortlist waren: Michael Berg (Het meisje op de weg), Bart-Jan Kazemier (Drone) en Hilde Vandermeeren (Stille grond). De prijs bedraagt € 10.000,- Verhoef is de derde vrouw die de Gouden Strop ontvangt, sinds de prijs dertig jaar geleden is opgericht.