Opinie

    • Tom-Jan Meeus

Een zaak van eer voor Aboutaleb

Grappig zoals die dingen gaan. Maanden kreeg je uit de partijtop afhoudende reacties. Het liep zo’n vaart niet. Het waren speculaties. Het was een Haags spelletje. Maar zie: ook in die kring geven ze nu openlijk toe dat, inderdaad, Ahmed Aboutaleb dit najaar zomaar de oversteek naar Den Haag kan maken. „Het is duidelijk dat Aboutaleb de ambitie heeft”, zei Jeroen Dijsselbloem dinsdag tegen RTL Z.

Nu heb ik niet de indruk dat hij en Aboutaleb erg hecht met elkaar zijn. Ook heb ik niet de indruk dat Dijsselbloem zijn bekendmaking als aanmoediging bedoelde.

De minister van Financiën, die wil dat Samsom aanblijft, bekritiseerde de voorwaarde die Abou vorige week in Nieuwsuur stelde. De Rotterdamse burgemeester zei dat hij Samsom niet van zijn troon wil stoten. En dus doet hij pas mee aan een lijsttrekkersstrijd als de PvdA-voorman afhaakt.

Dijsselbloem vindt dit vreemd. Aboutaleb, zei hij, kan niet verwachten dat iedereen even plaatsmaakt voor hem. Hij „moet zelf een stap naar voren zetten”.

Je hebt ook geluiden dat Abou spelletjes speelt: dat hij het leiderschap niet ambieert en alleen uit is op promotie voor zichzelf en de partij.

Ik denk dat het anders zit. Aboutaleb vindt het zijn eer te na Samsom af te zetten. Maar hij doet bijna zeker mee als de partijleider weg is. Ook dat is een zaak van eer.

Er komt bij dat hij in Den Haag meer steun heeft dan het soms lijkt. „Een heel goede kandidaat”, noemde een partijprominent hem woensdag.

En veel PvdA’ers gaan er onterecht vanuit dat Abou zijn functie moet opgeven om aan de leiderschapsstrijd mee te doen. De campagne duurt hooguit zes weken (tussen 24 oktober en 8 december) dus hij kan prima terug naar de Maasstad, mocht hij verliezen.

Het komt erop neer dat Aboutaleb – ook binnenskamers – de druk bij Samsom en Spekman legt. Voor Samsom is dit wreed. Hij tekende in 2012 voor ongeliefd maar moedig beleid, en wil die keuze dolgraag verdedigen. Voor Spekman is dit wrang: laat hij Samsom begaan als de partij zo een potentieel stemmenkanon misloopt?

Het vreemde is: terwijl de PvdA aarzelt, zijn ze in bijna alle andere partijen – VVD, PVV, D66, GroenLinks, SP – hoogst beducht voor Aboutalebs komst. Zij vrezen dat hij, met zijn populariteit, in december alle electorale logica van de laatste jaren ongedaan maakt.

Maar wordt hij dan geen nieuwe Cohen? De geschiedenis herhaalt zich altijd – maar zelden zoals je het verwacht.

    • Tom-Jan Meeus