Recensie

Een ork die deugt vs. zijn clan die Lebensraum zoekt

None

Denk Lord of the Rings, maar dan zonder de betovering, de humor, de hartverwarmende vriendschap, de charismatische personages en de overtuigende acteurs. Voeg imposantere computer-gegeneerde landschappen toe, en gruwelijkere veldslagen. En o ja, geef de orks een stem, karakter, eergevoel, plus een buitenissige uitdossing waarin nijlpaardschedels dienst doen als schouderepaulet. Dan heb je wel ongeveer een beeld van de spierballenfantasy van Warcraft: The Beginning.

De film is gebaseerd op het immens populaire online rollenspel World of Warcraft, en regisseur Duncan Jones blijft dicht bij de bombastisch-fraaie, maar holle computeresthetiek. Origineel is wel zijn keuze voor de verteller en het eerste personage dat we zien. Dat is de ork Durotan, leider van de ork-clan Frostwolves. En hoewel de orks een onsmakelijk, musculeus volkje zijn, blijkt algauw dat deze Durotan wel deugt: hij heeft een leuk huwelijk, een pasgeboren zoon en een geweten bovendien. Dat speelt op als zijn volk onder leiding van de boosaardige Gul’dan, heerser over een dodelijke vorm van magie, besluit de mensenwereld in te lijven omwille van de ‘Lebensraum’.

Een oorlog kan niet uitblijven. Van mensenkant trekken koning Llane, legerleider Lothar, magisch hofadviseur Medivh en de stuntelende, maar getalenteerde magiër in spe Khadgar heroïsch ten strijde, geholpen door de halfbloed Garona, half mens, half ork. Tussen haar en Lothar bloeit iets moois, totdat door een misverstand twijfel ontstaat over haar loyaliteit. Verwacht nog geen echte ontknoping, dan zou het immers al te gauw game over zijn. Dit is nog maar de eerste film in een reeks, bedoeld voor een miljoenenpubliek van gamers. Het is geen sterk begin. De plot is flinterdun, en de personages weten niet te boeien: de cast bestaat uit louter B-acteurs die charisma en finesse ontberen. Hoewel soms een leuk sprookjesdier voorbij komt, of een sporadische vondst de aandacht even vasthoudt, maakt dit zielloze computergeweld uiteindelijk enkel murw.

    • Herien Wensink