Duizenden evacuaties door wateroverlast in regio Parijs

Het noodweer kostte in Duitsland en Frankrijk al aan zeker acht mensen het leven.

Mensen verplaatsen zich per boot door de straten van Nemours.
Mensen verplaatsen zich per boot door de straten van Nemours. Foto Dominique Faget / AFP

Duizenden mensen zijn geëvacueerd door de wateroverlast in de regio Parijs. Dat melden Franse media donderdagochtend. Twintigduizend huishoudens zitten zonder stroom, halve dorpen staan onder water.

Vooral de rivier Loing, een tak van de Seine, is gevaarlijk geworden. Volgens Franse media is het waterpeil niet zo hoog geweest sinds 1910, toen gigantische overstromingen Parijs teisterden.

Stakingen, overstromingen en terreurdreiging: een week voor het EK voetbal is Frankrijk geveld

In het departement Seine-et-Marne is de situatie het meest kritiek. Daar geldt code rood. In Essonne, Loiret, Loir-et-Cher, Chef, Indre en Indre-et-Loire is code oranje afgeroepen. Duizenden mensen in de gemeente Nemours (12.800 inwoners), tachtig kilometer ten zuiden van Parijs, zijn uit hun huizen gehaald.

Even verderop is Montargis ook ondergelopen. Bekijk de dronebeelden:

In de hoofdstad Parijs regende het donderdagochtend ook harder dan men had gehoopt. Het waterpeil van de Seine stijgt nog steeds, maar het risico op een grote overstroming is klein.

Zo zag je Parijs nog nooit: helemaal ondergelopen (fotoserie)

De A10 richting Orléans is kilometers lang volledig ondergelopen:

In Souppes-sur-Loing, tussen Nemours en Montargis, werd in de nacht van woensdag op donderdag een 86-jarige vrouw dood gevonden in haar woning. Eerder deze week raakten veel mensen gewond bij blikseminslagen in Parijs en het Duits Höppstadten. In Polen overleed een man door bliksem.

Duitsland

Ook in de Duitse deelstaat Beieren vielen slachtoffers door overstromingen. Woensdagavond werden vier lichamen, drie in een ondergelopen kelder, gevonden in het overstroomde stadje Simbach am Inn. Donderdag werd in Simbach am Inn stoffelijk overschot van een man van 75 jaar gevonden.

Drie mensen worden nog vermist, volgens Die Welt. Beieren heeft 1500 euro steun toegezegd aan iedereen die door de wateroverlast is gedupeerd.

Maandag kostte het noodweer in deelstaat Baden-Württemberg al aan drie mensen het leven.

Lees ook over het noodweer in Nederland Zware regen: wegen dicht, uiterwaarden ondergelopen

De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn nog niet erg gunstig. Zowel in Duitsland als in Frankrijk zijn nieuwe (onweers)buien voorspeld dit weekend.