Duitsland wil Chinese overname voorkomen

De Duitse regering werkt aan een plan om een belangrijke producent van industriële robots in Europese handen te houden. Het ministerie van Economische Zaken probeert te voorkomen dat robotfabrikant Kuka wordt overgenomen door het Chinese Midea Group.

Midea Group bracht twee weken geleden een bod van 4,5 miljard euro uit. Dat ligt gevoelig in Duitsland, omdat de robotmaker een uithangbord is voor de zogeheten Industrie 4.0: het overheidsbeleid om de economie te moderniseren en digitaliseren. Ook raakt de mogelijke overname een open zenuw in de rest van Europa: veel grote Europese technologiebedrijven werden de afgelopen jaren overgenomen of ingehaald. Daardoor zijn er zorgen over de toekomst van de Europese economie.

Duitse bedrijven zijn steeds populairder overnameprooien voor Chinese ondernemingen. De overname van Kuka wordt, als hij doorgaat, de grootste Chinese aankoop van een Duits bedrijf ooit. Volgens Duitse media zijn onder meer autobouwers door het ministerie gevraagd met een alternatief bod te komen. (NRC)