Duitsland erkent Armeense genocide

Turkije heeft de ambassadeur in Duitsland teruggeroepen na de beslissing.

Demonstranten in Berlijn spraken zich woensdag uit tegen de stemming.
Demonstranten in Berlijn spraken zich woensdag uit tegen de stemming. AP / Michael Sohn

Het Duitse parlement heeft een motie aangenomen waarin de moordpartij honderd jaar geleden op christelijke Armeniërs officieel genocide wordt genoemd. Turkije reageerde op deze uitkomst door de ambassadeur in Duitsland terug te roepen, zo meldt Reuters.

Alle partijen in de Bondsdag steunden de motie, die was ingediend door de combinatie CDU/CSU, de SPD en de Groenen. In een aantal Duitse steden waren afgelopen tijd demonstraties tegen de stemming.

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus noemt het aannemen van de resolutie donderdagmiddag een “historische misstap”. Eerder kondigde de Turkse premier Binali Yildirim aan dat het aannemen van de resolutie de relatie tussen de twee landen zou “beproeven”. Het is niet voor het eerst dat het land een ambassadeur terugroept over deze kwestie. Uit Luxemburg werd ook de ambassadeur tijdelijk teruggeroepen nadat het Luxemburgs parlement de dood van de Armeniërs officieel bestempelde als genocide. De ambassadeur in Wenen werd teruggeroepen nadat Oostenrijk had gesproken van volkerenmoord.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Armeniërs uit Anatolië door de Ottomaanse autoriteiten gedeporteerd naar de Syrische woestijn. Door moordpartijen en slechte leefomstandigheden kwamen honderdduizenden mensen om. De meeste historici houden het aantal doden nu op 800.000 tot 1 miljoen. De term genocide werd pas in 1944 bedacht door een Poolse jurist.

Lees meer over de moordpartij: De Armeense kwestie

Veel kritiek

De Duitse regering heeft in het verleden vanwege de te verwachten diplomatieke problemen met Turkije het woord genocide steeds vermeden. De Turkse overheid spreekt zelf van een burgeroorlog. Yildirim noemde de stemming vooraf “irrationeel” en “belachelijk”.

Voor de verhouding tussen Duitsland en Turkije is veel aandacht. In binnen- en buitenland was er bijvoorbeeld veel kritiek op de beslissing van Merkel om toe te staan dat komiek Jan Böhmermann naar aanleiding van diens “smaadgedicht” over Erdogan wordt vervolgd. Turkije dreigde daarnaast de afspraken met de EU over het tegenhouden van migranten op te zeggen als Turken niet snel visumvrij naar de EU kunnen reizen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel was donderdag niet aanwezig bij de stemming, officieel vanwege een te drukke agenda.