Djokovic en Thiem naar halve finale Roland Garros

Woensdag bereikten Wawrinka en Murray de laatste vier. Djokovic en Thiem zullen tegen elkaar spelen.

Novak Djokovic tijdens de kwartfinale op Roland Garros.
Novak Djokovic tijdens de kwartfinale op Roland Garros. Foto Benoit Tessier / Reuters

Novak Djokovic en Dominic Thiem hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Roland Garros. Woensdag bereikten Stan Wawrinka en Andy Murray al de laatste vier.

Djokovic, de nummer één van de wereld, versloeg de nummer zeven, Tomas Berdych uit Tsjechië, in 6-3 7-5 en 6-3. De wedstrijd werd even onderbroken door het slechte weer in Noord-Frankrijk.

De 22-jarige Oostenrijker Dominic Thiem (nummer 15) won van de Belg David Goffin (13) in vier sets: 4-6 7-6 (7) 6-4 en 6-1. Thiem is daarmee de grote verrassing van het toernooi. Het is voor het eerst dat hij zich plaatst voor een halve finale in een grandslamtoernooi.

Lees ook over de regenonderbrekingen Ze willen een dak, maar het mag niet

Records

Het wordt de dertigste halve grandslamfinale van Djokovic. Alleen Roger Federer (39 keer) en Jimmy Connors (31) lukten dat vaker.

De Serviër heeft Roland Garros als enige grote toernooi nog nooit gewonnen. Wel stond hij drie keer in de finale: in 2012, 2014 en 2015. Als Djokovic dit toernooi wint, heeft hij vier titels op rij, iets wat niemand lukte sinds Rod Laver in 1969.

De kans daarop werd groter toen Rafael Nadal het toernooi moest verlaten wegens een polsblessure. Nadal heeft Roland Garros negen keer gewonnen (in 2005 t/m 2008 en 2010 t/m 2014). Vorig jaar verloor Djokovic van Wawrinka, die ook nog kans maakt op de titel.

    • Menno Sedee