Directeur Nyenrode weg na klachten over onregelmatigheden

Aanleiding is een uit de hand gelopen reis van tweedejaars studenten naar China, enige weken geleden.

Foto ANP / Koen Suyk

Nyenrode Business Universiteit stelt een onderzoek in naar het gedrag van directeur Anton Busselman. Dit gebeurt nadat medewerkers van de Amsterdamse vestiging van de particuliere opleiding, Nyenrode New Business School (NNBS), zich dinsdag in een brief beklaagden over zijn gedrag tijdens een studiereis naar China.

Busselman heeft volgens een woordvoerder zelf zijn functie voor onbepaalde tijd neergelegd naar aanleiding van het onderzoek: „Die beslissing respecteren wij.”
Busselman zou „enkele studentes (…) oneerbaar hebben behandeld”. Ze zijn „emotioneel over hetgeen hen is overkomen”. Dat staat in een brief waarover NRC beschikt. De brief is opgesteld door zes medewerkers, onder wie drie docenten en de voorzitter van de examencommissie, Christine Anderton.

Aanleiding voor de brief is een uit de hand gelopen reis van tweedejaars studenten naar China, enige weken geleden. De directeur van NNBS en twee bij naam genoemde collega’s zouden „frequent” te veel hebben gedronken, waarbij een van hen „meermalen moest braken in de openbare ruimte”.

Ook zouden studenten prostituees mee hebben genomen naar hun hotelkamers, waarna ze de volgende ochtend „een warm onthaal van de begeleiders” kregen. „Als waren zij de winnaars van de nacht”.

Enkele studentes hebben inmiddels de vertrouwenspersoon van de school benaderd. Eerdere meldingen over het gedrag van de directeur bij de universiteit zouden geen gehoor hebben gekregen „aangezien de accreditatie op dit moment voorrang heeft”, stellen de briefschrijvers.

De brief maakt ook melding van „jonge vrouwen” die door de Busselman „worden uitgenodigd om bij hem te blijven slapen”, van een hoog ziekteverzuim en van het ontbreken van „een breed gedragen strategie”.

„Het vertrouwen in de dagelijkse leiding is dan ook weg.”

Nyenrode laat weten dat met de andere twee beschuldigde medewerkers „op zo kort mogelijke termijn” wordt gesproken. De instelling wil geen inzage geven in het ziekteverzuim. „Dat houden we voor onszelf.” Het stelt verder dat er niet eerder klachten zijn binnengekomen over het gedrag van de directeur. Over de organisatorische problemen waar in de brief van wordt gerept, zegt een woordvoerder: „Het bestuur heeft tot op heden geen aanleiding gezien om in te grijpen.”

Afkomstig van Luzac

Busselman (60) is sinds februari vorig jaar directeur van NNBS. Daarvoor leidde hij 27 jaar de particuliere onderwijsinstelling Luzac. NNBS is eigendom van de Nyenrode Business University. De school biedt een internationale Bacheloropleiding aan in ‘New Business’.

Docenten zijn volgens bronnen inmiddels door de universiteit op de hoogte gesteld van het terugtreden en het onderzoek. Dat zal naar verwachting zeker twee maanden duren. Anton Busselman was niet bereikbaar voor commentaar.

Reageren kan via onderzoek@nrc.nl