De Thuiskok: Briwatskip

Dit gerecht, flinke bladerdeegpasteitjes gevuld met kip, is een van de specialiteiten van de moeder van Mounir Toub (Mijn Arabische keuken.)

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Pel de uien en snijd in halve ringen. Pluk de peterselie en koriander en hak fijn. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en bak hierin de kippenbouten en de ui goudbruin. Voeg het kaneelpoeder, gemberpoeder, de kurkuma, peterselie en koriander toe aan de kip en bak circa 2 minuten op laag vuur mee. Breng op smaak met zout en versgemalen peper, voeg het water toe en laat zachtjes gaarkoken. Bak intussen de amandelen goudbruin in een laagje zonnebloemolie, schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Haal de kip uit de pan en laat even afkoelen. Kook het overgebleven vocht (de bouillon) tot de helft in en voeg de rozijnen toe. Pluk het kippenvlees in kleine stukjes van de botten en gooi de botten en velletjes weg. Doe het kippenvlees terug in de pan met saus en rozijnen en laat de saus afkoelen. Schep wat van het afgekoelde kipmengsel in het midden van een plakje bladerdeeg en vouw de puntjes naar elkaar toe. Bestrijk de bladerdeegdriehoekjes met het losgeklopte ei en garneer met amandelen. Leg de briwat op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 15 minuten goudbruin en gaar in de oven.

    • Sam de Voogt