De regel die basketbal op z’n kop zette

Het Amerikaanse tijdschrift WIRED over de snelle opmars van de driepunter.

Basketballer Stephen Curry in de animatie van het Amerikaanse blad.
Basketballer Stephen Curry in de animatie van het Amerikaanse blad. WIRED

Basketballiefhebbers hebben afgelopen jaren hun sport geleidelijk maar ingrijpend zien veranderen. De Amerikaanse site en tijdschrift WIRED bespeurde de trend en legt aan z’n lezers uit wat er aan de hand is. Met een geknutselde animatie verklaren ze de “radicale omslag” in de Amerikaanse National Basketball Association (NBA).

Het gaat allemaal om de driepunter, een score waarbij de speler van buiten de driepuntlijn schiet. Die lijn ligt zo’n zeven meter van de basket. Een speler die van zo ver scoort, krijgt in plaats van twee, jawel, drie punten. In de twintigste eeuw werd er relatief weinig gebruikgemaakt van deze mogelijkheid. Maar, zo schrijft WIRED:

“The shot has transformed from a gimmick to a gamechanger.”

Alles veranderde door een regel die in 2004 werd bedacht om fysiek contact tussen de spelers te beperken. De ingreep maakte de verdediging lastiger. Analisten kwamen er door de jaren heen achter dat het gunstiger was geworden om ofwel van buiten de driepuntlijn te scoren, of juist van dichtbij.

WIRED

WIRED

Een belangrijke voorloper in deze omslag is basketbalfenomeen Stephen Curry. De 28-jarige spelverdeler bij de Golden State Warriors wordt gezien als de beste speler van dit moment. Hij verbreekt record na record op het vlak van driepunters.

Curry heeft in 2016 al meer driepunters gescoord dan enig NBA-team in de eerste vijftien seizoenen van de driepunter, aldus WIRED. Hij is de onbetwiste koning van de worp van veraf. Hoezeer hij boven andere spelers uitsteekt, wordt zichtbaar in deze graphic van The New York Times.

Die krant schreef eerder over Curry dat hij een “soort vlinder” is met een worp waardoor het begrip van mensen van de sport “opnieuw wordt uitgevonden”. The New York Times:

“Basketball has had other captivating stars like Magic Johnson, Michael Jordan and LeBron James, who all streaked to lasting fame. But the Curry phenomenon is different because of his size — he is a sinewy 6 feet 3 inches, 190 pounds — and because of the way in which he dominates games by scoring far from the basket, somehow stretching the court beyond its conceivable limits.”

    • Liza van Lonkhuyzen