One-womanshow Adele: intiem, hard en bombastisch

Adele vroeg gisteravond tijdens haar eerste van vier concerten in de Ziggo Dome tweejonge fans op het podium.
Adele vroeg gisteravond tijdens haar eerste van vier concerten in de Ziggo Dome tweejonge fans op het podium. Foto Michel Porro/Getty Images

„Hello!” Geconcentreerd en glaszuiver begon Adele woensdag aan de eerste van vier uitverkochte optredens in de Amsterdamse Ziggo Dome. Ze opende met het eerste nummer van haar derde album 25, dat met 19 miljoen verkochte exemplaren geen introductie behoefde. De 28-jarige Adele Adkins droeg een hevig blinkende glitterjurk en kwam op een hydraulisch podium omhoog, nadat ze onopgemerkt in een instrumentkoffer de zaal in gerold was. Zo creëerde ze gelijk intimiteit.

Hometown Glory (met foto’s van de Amsterdamse grachten) en One and Only voerden terug tot 2008, toen ze veel nerveuzer dan nu debuteerde. Haar stem is nog altijd een wonder van dictie, frasering en emotie. Orkest en achtergrondzangers verschenen pas na geruime tijd in beeld: hier was duidelijk sprake van een one-womanshow.

A Million Years ago en Send my love (To my new lover) in kleine bezetting brachten rust op een avond die hard en bombastisch was.

Telefoonlichtjes bij Dylans Make you feel my Love en hologramachtige projecties op het middenpodium maakten het af. Met de kermiskraker The Sweetest Emotion zat er ook heel lelijke muziek bij.

In de stromende regen zong ze Set fire to the rain. Een fantastisch showeffect dat zo echt was als de emotie die ze projecteerde bij haar foeilelijke synthesizers.