Profboksers zijn welkom op Olympische Spelen

Profboksers mogen in augustus meedoen aan het olympisch toernooi in Rio de Janeiro. De overkoepelende boksbond AIBA heeft dat besluit woensdag goedgekeurd. De stemming vond plaats in Lausanne en 84 van de 88 aangesloten bonden stemden in. Voor de profs wordt volgende maand in Venezuela een kwalificatietoernooi gehouden, waar 26 tickets voor Rio te verdienen zijn. Het besluit kent veel tegenstanders, die vinden dat de amateurs nu benadeeld worden. Zij hebben vaak jaren getraind voor de Spelen en ineens mogen er profs instromen. De Noord-Ierse wereldkampioen in het bantamgewicht, Carl Frampton, sprak bij de BBC van een „belachelijke” beslissing. „Het zijn twee verschillende sporten. Alsof badmintonners gaan tennissen.” De bokssport was op de Olympische Spelen altijd het domein van de amateurs. Een gouden medaille was vaak goed voor een overstap naar de profs. Nederland zal in Rio voor het eerst sinds Barcelona 1992 weer actief zijn in het boksen met Peter Müllenberg en Nouchka Fontijn. (ANP)