Bertens vecht zich naar halve finale op Roland Garros

De 24-jarige Zuid-Hollandse is de eerste Nederlandse sinds 1971 die doordringt tot de halve finales in Parijs.

Voor het eerst sinds 1971 staat er weer een Nederlandse in de halve finales op Roland Garros. Na Madison Keys en Angelique Kerber was Kiki Bertens donderdag namelijk ook Timea Bacsinszky de baas. In een lange en zware kwartfinale won de Wateringse in twee sets van de nummer acht op de plaatsingslijst: 7-5 en 6-2.

In de halve eindstrijd ontmoet Bertens vrijdag Serena Williams, de nummer één van de wereld en vorig jaar winnaar van de Open Franse Tenniskampioenschappen. De Amerikaanse had daar eerder op de avond wel drie sets voor nodig. Nadat Joelia Poetintseva de eerste won (5-7) maakte Williams het echter vrij snel af, met 6-4 en 6-2.

Druk om nu ook de finale te halen, voelt Bertens voorlopig nog niet. Tegenover de camera’s van de NOS zei ze daarover:

“Ik heb nu geen verwachtingen meer. Serena is een geweldige tegenstander, die al heel veel heeft gewonnen. Ik ga opnieuw alles geven en wil ervan genieten. Dan zien we wel waar het eindigt. Ik heb hier de laatste vier gehaald, dat is het belangrijkste.”

Een zware eerste set

Bertens had donderdag zeker in de eerste set de nodige moeite met haar Zwitserse tegenstander, die in de eerste games minder vaak fouten maakte. Bij een stand van 5-4 voor Bacsinszky kon de 24-jarige Bertens de druk opvoeren en kwam daar verandering in. De drie daaropvolgende games gingen vervolgens naar de Zuid-Hollandse.

Lees ook over de mensen die Bertens omringen: Zus Joyce doet de administratie.

Omdat Bertens na het eerste bedrijf aan haar hiel behandeld moest worden, lag de partij daarna kort stil. In de tweede set wist de Nederlandse de opslag van haar tegenstander - die steeds gefrustreerder werd - meteen twee keer snel te breken. Dat ze de laatste games haar pijnlijke hiel probeerde te ontzien, was duidelijk zichtbaar.

Tot dusver was vierde ronde beste resultaat

Tot dit jaar wist Bertens op een groot tennistoernooi nog nooit verder te komen dan de vierde ronde. Dat gebeurde eveneens op Roland Garros in 2014. Maar dit jaar is de 24-jarige Bertens bezig aan een ijzersterke reeks: haar overwinning op Bacsinszky is de twaalfde op rij in het enkelspel.

Voordat ze naar Parijs vertrok won Bertens al op fraaie wijze het WTA-toernooi in Nürnberg. Daar versloeg ze toen onder meer Roberta Vinci, de nummer zeven op de plaatsingslijst van Roland Garros. Ook in 2012 won Bertens al eens een WTA-toernooi, toen in het Marokkaanse Fez.

Jansen-Schaar laatste halve finaliste

De laatste Nederlandse die het tot de laatste vier redde op het gravel van Parijs was Marijke Jansen-Schaar in 1971. Zij verloor daarin toen van Evonne Goolagong, de latere winnares. In 1977 was Betty Stöve de laatste Nederlandse die op een grandslamtoernooi de halve finale bereikte. Dat was op de US Open.