Een kartonnen bril bij de Appie - de definitieve doorbraak van virtual reality?

AH VR-brillen Albert Heijn brengt twee spotgoedkope virtual reality-brillen op de markt. Is dit de definitieve doorbraak van VR?

De kartonnen VR-bril van Albert Heijn werkt met de meeste smartphones. Foto Albert Heijn
De kartonnen VR-bril van Albert Heijn werkt met de meeste smartphones. Foto Albert Heijn

2016 wordt vaak het jaar genoemd waarin virtual reality (VR) doorbreekt naar de massa. En de reden die iedereen altijd noemt is dat dit jaar een aantal geavanceerde VR-brillen op de markt komen die consumenten voor het eerst een volwaardige VR-ervaring bieden. Maar die mensen kenden de nieuwe spaaractie van de Albert Heijn nog niet. Die zou weleens net zo belangrijk kunnen zijn voor de doorbraak van de nieuwe technologie in Nederland als al die (dure) nieuwe brillen bij elkaar.

Twee eenvoudige en spotgoedkope VR-brillen liggen vanaf maandag in de supermarkt, als onderdeel van een spaaractie rond dinosauriërs. Een kartonnen (2,49 euro) en plastic (6,99 euro) variant, waarin bijna elke smartphone kan worden geschoven voor het bekijken van VR-filmpjes. Toegegeven, de vergelijkbare Google Cardboard (10,95 euro) is al een tijdje op de markt, maar die lag niet in het schap van uw plaatselijke super. Dichter binnen handbereik van de massa kan bijna niet.

Dinokaartjes

In de spaaractie geven twintig van de 160 in omloop gebrachte dinokaartjes toegang tot speciale virtual reality en augmented reality (AR) toepassingen in een app. Augmented reality wil zeggen: een laag toegevoegd aan de bestaande werkelijkheid. In de AH-app is die extra laag een dino die rondloopt in het beeld waarop de smartphonecamera is gericht: revolutionair voor een reclamecampagne, maar niet altijd overtuigend omdat de dino regelmatig in een muur verdwijnt. In het VR-gedeelte van de app zijn de dino’s in hun natuurlijke omgeving te zien met commentaar voor de jongste kijkers van tv-bioloog Freek Vonk. „Holymoly, moet je die tanden zien!” roept hij regelmatig. In de filmpjes is veel werk gestoken en de graphics en vooral de interface zien er heel overtuigend uit.

Terug naar de VR-brillen, waarop bijvoorbeeld VR-films op YouTube kunnen worden bekeken. De telefoons waarmee de brillen zijn getest – een iPhone 5 en Samsung Galaxy S – moesten wel eerst worden geconfigureerd voordat ze geschikt waren voor de YouTube-app, die het meest wordt gebruikt voor het bekijken van VR-films. Eenmaal goed ingesteld bieden ze een voor deze prijsklasse prima VR-ervaring. De kartonnen AH-bril heeft net als de Cardboard 1 een magnetisch schuifknop waarmee simpele commando’s kunnen worden gegeven. Voordeel boven de Cardboard is dat je de AH-bril niet zelf in elkaar hoeft te zetten en dat hij waarschijnlijk tegen kostprijs over de toonbank gaat. Er is geen goedkopere VR-bril op de markt, tenzij iemand ze weggeeft.

De iets duurdere plastic variant is nog steeds goedkoper dan de goedkoopste Cardboard. Groot voordeel van deze bril is dat hij de ogen redelijk goed afsluit zodat er geen omgevingslicht naar binnen schijnt en dat er een koord aan vast zit waardoor je de bril bij het kijken niet zelf hoeft vast te houden. Echt comfortabel zit de bril niet, maar wat wil je voor de prijs van een fles Chardonnay?

Lees ook: In maart kwamen twee belangrijke virtual reality-brillen voor consumenten uit: de Oculus Rift en de HTC Vive. Waarom willen we ons zo graag onderdompelen in een andere wereld?