40 dode tijgertjes? ‘Dat is heel gewoon’

De politie grijpt in bij de Tiger Temple. De monniken zouden ook betrokken zijn bij de lucratieve tijgersmokkel.

Dode welpen in vriezer tempel.
Dode welpen in vriezer tempel. Foto AP

Tiger Temple, in Kanchanaburi ten westen van Bangkok, was jaren een populaire attractie. Nu de boeddhistische tempel, waar monniken ruim 130 tijgers hielden, op last van de politie gesloten wordt, zijn er meer aanwijzigingen dat de monniken betrokken waren bij smokkel.

De politie ontdekte in een vriezer veertig dode welpen. Volgens ngo’s kunnen die worden gebruikt voor medicijnen, populair in China. Aangezien tijgers een bedreigde diersoort zijn, is handel erin volgens een internationaal verdrag verboden. Ook tijgers fokken voor verkoop mag niet.

Op Facebook schrijft Tiger Temple: „Dat [invriezen van welpen] wilde de vorige dierenarts. Wellicht als bewijs dat de welpen niet verhandeld werden. Volgens de tempel is het normaal dat circa 40 procent van de tijgers geboren in gevangenschap overlijdt.

In 1999 ging Tiger Temple open, toen dorpelingen volgens de tempel de eerste tijger aan de monniken gaven overdroegen. Er bleven vooral Bengaalse tijgers komen, de attractie was een goudmijn. Ngo’s schatten de jaaromzet op 2,5 miljoen euro.

Eerdere oproepen aan Tiger Temple om ervoor te zorgen dat de tijgers niet meer konden worden geaaid werden genegeerd. Begin 2016 haalde de politie tien tijgers en een groep zwarte beren weg. Tiger Temple stapte naar de rechter, die de monniken gelijk gaf. Later kregen de autoriteiten alsnog toestemming in te grijpen. Deze week werden dertig tijgers herplaatst, de komende weken volgen er honderd.

Deze week gooiden werknemers volgens autoriteiten de kooien open, waardoor de tijgers los rondliepen en ontsnapten. Op Facebook doet Tiger Temple alsof zij juist voor de tijgers opkomen. De onderkomens van de dierenbescherming zijn volgens Tiger Temple vele malen slechter dan het harmonieuze leven tussen de boeddhistische monniken en de duizenden buitenlandse toeristen.