Zeker vijftien doden door aanslag bij zakenhotel in Somalië

De aanval zou nog bezig zijn. Na de autobom zouden strijders het hotel in kunnen zijn gegaan.

Een slachtoffer wordt weggedragen van het Ambassador Hotel.
Een slachtoffer wordt weggedragen van het Ambassador Hotel. Foto Mohamed Abdiwahab / AFP

Door een zelfmoordaanslag met een autobom en geweervuur bij een zakenhotel in Somalië zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen raakten gewond. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de lokale politie. Het gaat om het Ambassador Hotel in de hoofdstad Mogadishu.

Terreurgroep Al-Shabaab heeft de aanslag al opgeëist. De aanval zou nog bezig zijn, volgens de politie. Na de autobom is geweervuur gehoord en zouden strijders het hotel in kunnen zijn gegaan.

In het hotel komen vaak regeringsfunctionarissen en zakenlui.

(Tekst gaat verder onder het kaartje)

Aankomende week begint de islamitische vastentijd ramadan, tijdens welke extremisten vaker het aantal aanslagen hebben opgevoerd. Vorig jaar riep Islamitische Staat volgelingen op de ramadan te veranderen in een “rampmaand voor ongelovigen”.

Lees ook over aanslagen in Frankrijk, Koeweit en Tunesië vorig jaar: Terreur in drie landen na IS-oproep tot ‘rampmaand voor ongelovigen’

Al-Shabaab wil af van de Somalische regering. In 2011 werd de terreurgroep uit Mogadishu verdreven door troepen van de Afrikaanse Unie (AMISOM) en het Somalische leger, maar terroristen plegen er nog regelmatig aanslagen.

VS en Somalië vallen Al-Shabaab aan

Het Pentagon maakte woensdag bekend dat het op 27 mei een leider van Al-Shabaab heeft aangevallen met een drone. Het is nog niet duidelijk of de terreurcommandant, Abdullahi Haji Da’ud, daarbij is gedood. De luchtaanval vond plaats in het zuiden van Somalië.

In andere aanvallen doodde het Somalische leger zeker zeventien Al-Shabaab-strijders, onder wie het hoofd van de inlichtingendienst en een man die het brein zou zijn achter het bloedbad op een Keniaanse universiteit in april 2015.

Bij dat bloedbad op Garissa University College kwamen 148 mensen om, van wie veel studenten. Het was de bloedigste terreuractie in Kenia in vijftien jaar.

    • Menno Sedee