Kruijswijk mag naar Rio, Gesink niet geselecteerd

Giro-revelatie Steven Kruijswijk is door bondscoach Johan Lammerts opgenomen in de selectie voor de Olympische Spelen. De andere geselecteerden voor de wegwedstrijd zijn Bauke Mollema, Tom Dumoulin en Wout Poels, in april nog winnaar van Luik-Bastenaken-Luik. Dumoulin en Poels zullen daarnaast ook starten in de tijdrit. Beiden wonnen dit jaar al een wedstrijd op dit onderdeel, Dumoulin in de Giro en Poels in de Ronde van Valencia. Verrassend is de afwezigheid van Lotto-Jumbokopman Robert Gesink bij de ploeg, omdat Rio voor hem een van de belangrijke doelen was dit jaar. Ook Wilco Kelderman is afgevallen. Gesink, Kelderman en Kruijswijk reisden zeven maanden geleden nog met de bondscoach naar Rio om het zware parcours te verkennen. Kruijswijk maakte afgelopen maand indruk in de Ronde van Italië. Hij leek zeker van de eindzege, maar door een val in de voorlaatste bergetappe verloor hij de roze leiderstrui en moest hij op de slotdag in Turijn genoegen nemen met de vierde plaats in de eindklassering. (NRC)