Opinie

    • Ward Ferdinandusse

Weiger buitenlandse leden van motorbendes aan de grens

Doet de overheid genoeg om de primitieve stammenstrijd tussen motorbendes te bedwingen? De lijst met gewelddadigheden is meer dan lang genoeg. Andere landen zetten ook grenscontroles in.

Vorige week veroordeelde de Rechtbank Limburg een man tot een gevangenisstraf van acht jaar. Hij had in maart 2015 een café in Kerkrade in brand gestoken. De uitbater van het café en zijn gezin, die in de woning boven het café lagen te slapen konden ternauwernood door de brandweer worden gered. De rechtbank concludeert dat de eigenaar, zijn vrouw en zijn twee jonge kinderen de dood in de ogen hebben gekeken.

In de media werd deze brandstichting al snel in verband gebracht met een territoriumstrijd tussen motorbendes. In het café kwamen regelmatig leden van de Bandidos MC bij elkaar. De brandstichter was een kandidaat-lid van de Hells Angels. De uitbater liet na de aanslag weten dat enkele weken ervoor zijn auto was bekrast met het teken ‘81’, dat bekend staat als de code van de Hells Angels (achtste en eerste letter van het alfabet zijn H en A). De rechtbank oordeelt dat er wel aanwijzingen zijn dat de in Limburg woedende territoriumstrijd tussen deze motorclubs het motief was, maar dat dit niet met zekerheid vastgesteld kon worden omdat de dader er niets over wilde zeggen.

Op dezelfde dag dat de rechtbank Limburg vorige week vonnis wees, berichtten Duitse media dat in Noord-Duitsland een Hells Angel was aangevallen en neergestoken door enkele Bandidos. Afgelopen december werd er nog geschoten in Aken bij een confrontatie tussen Hells Angels en Bandidos. En de maand daarvoor vond in een gevangenis in Berlijn een vechtpartij plaats tussen Bandidos en Hells Angels waarbij messen en hangsloten werden gebruikt. De lijst van onderling geweld is lang en groeiende.

Met enige regelmaat worden ook toevallige passanten het slachtoffer van het geweld tussen motorbendes. In december 2011, bijvoorbeeld, werd in Berlijn een 16-jarige jongen aangevallen door een groep leden van motorbende Gremium MC. De groep dacht dat de jongen een Hells Angels-lid was en bracht hem met schoppen en messteken bijna om het leven. Met een spoedoperatie kon zijn leven net gered worden. In januari 2015 werd in Düsseldorf niet alleen een Hells Angel maar ook een voorbijganger neergeschoten bij een confrontatie met Bandidos.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van een lange gewelddadige lijst. Ook Nederland heeft de laatste jaren zijn portie wel gehad. Zo beschoten motorbendes elkaar in Rotterdam, Eindhoven en Sittard, werd de politie aangevallen met boksbeugels in Valkenswaard, en werden bij leden van verschillende motorbendes automatische vuurwapens aangetroffen. Naast clubhuizen van motorbendes werden ook meerdere cafés in brand gestoken waar zij samenkomen en voertuigen, bedrijven en woonhuizen van (ex-)leden. Om niet te spreken van de handgranaten die her en der gegooid werden, of tijdig door de politie in beslag konden worden genomen.

Dat roept de vraag op wat de overheid doet om een einde te maken aan deze primitieve stammenstrijd en zijn burgers te beschermen. Eerder probeerde het Openbaar Ministerie in Nederland de Hells Angels te verbieden, maar dat verzoek werd afgewezen door de rechter. Er worden al wel langere tijd tal van andere maatregelen genomen tegen motorbendes, niet alleen door politie en OM maar ook door het bestuur. Clubhuizen worden gesloten, en leden van motorbendes worden vaak onderzocht en gecontroleerd. Nieuwe mogelijkheden voor een verbod worden onderzocht.

Een maatregel die verschillende andere landen wel nemen ontbreekt in Europa: het systematisch weigeren van de toegang aan buitenlandse leden van motorbendes. In Australië, Amerika, Canada en Nieuw-Zeeland wordt aan leden van motorbendes zoals de Hells Angels of de Bandidos de toegang ontzegd. Dat voorkomt dat motorbendes in spannende tijden internationale versterking kunnen inroepen, zoals de afgelopen jaren ook in Nederland blijkbaar meermalen gebeurde. Bovendien kunnen geen internationale bijeenkomsten van motorbendes georganiseerd worden in zulke landen: de buitenlandse leden komen er simpelweg niet in. Internationale bijeenkomsten vinden tegenwoordig daarom vooral in Azië en Europa plaats. Dat gaat niet altijd goed. Zo sloegen drie Canadese Hells Angels in juni 2015 tijdens hun World Run in Griekenland een plaatselijke man dood.

Waarom worden leden van dit soort groepen niet aan de grens geweigerd, net als in Canada en Amerika gebeurt? De motorbende is hier al groot genoeg.

Ward Ferdinandusse is officier van justitie (landelijk parket, Rotterdam) en bijzonder hoogleraar internationaal strafrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. De Togacolumn wordt wekelijks geschreven door een rechter, een advocaat of een officier van justitie.

 

Blogger

Ward Ferdinandusse

Ward Ferdinandusse studeerde rechten in Amsterdam, waar hij promoveerde op de toepassing van internationaal strafrecht in nationale rechtbanken. Hij schreef voor het studentenblad Propria Cures en het voetbaltijdschrift Hard Gras. Ferdinandusse werkt als officier van justitie bij het Landelijk Parket in Rotterdam en als bijzonder hoogleraar Internationaal strafrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als officier was hij betrokken bij strafzaken, uitleveringsprocedures en onderzoeken naar internationale misdrijven zoals genocide, oorlogsmisdrijven, foltering, piraterij en (internationaal) terrorisme.

    • Ward Ferdinandusse