Wawrinka-Murray en Stosur-Muguruza in halve finales

Wawrink versloeg Ramos-Vinolas, terwijl Murray het moeilijker had met Gasquet. Bij de vrouwen plaatste Garbine Muguruza zich.

Stan Wawrinka in de kwartfinale tegen Albert Ramos-Vinolas.
Stan Wawrinka in de kwartfinale tegen Albert Ramos-Vinolas. Foto Alastair Grant / AP

De eerste halve finale van Roland Garros gaat tussen Stan Wawrinka en Andy Murray. Wawrinka versloeg simpel de Spanjaard Albert Ramos-Vinolas en Andy Murray won iets minder soepel van Richard Gasquet. Bij de vrouwen drongen Garbine Muguruza en Samantha Stosur door tot de halve finales.

Titelverdediger Wawrinka was de eerste speler die zich naar de laatste vier sloeg. De Zwitser speelde 6-2 6-1 7-6 (7) tegen Ramos-Vinola die zich als verrassing had weten te plaatsen voor de kwartfinales. De eerste twee sets kwam Wawrinka soepeltjes door, maar in de laatste set kwam het aan op een tiebreak. Na de eerste matchpoint te missen, kon de Wawrinka de tweede verzilveren.

Frustratie

Murray, die als tweede is geplaatst, won moeizamer van de als negende geplaatste Richard Gasquet. In 5-7 7-6 (3) 6-0 en 6-2 plaatste Murray zich voor zijn vierde halve finale op Roland Garros. Tijdens de drieënhalf uur durende wedstrijd uitte de Schot, die niet altijd op de toppen van zijn kunnen presteerde, regelmatig schreeuwend zijn frustratie.

In de eerste set stond Murray 5-2 voor, maar door onder meer mislukte dropshots won Gasquet de daaropvolgende vijf games, en pakte hij de set. In de tweede set dreigde hetzelfde te gebeuren, maar kon Murray net op tijd het tij keren. Het publiek was duidelijk voor de underdog Gasquet. De Fransman komt volgende week als een van de favorieten uit op het grastoernooi in Rosmalen.

Muguruza tegen Stosur

Garbine Muguruza deed niet veel later haar mannelijke collega’s na en plaatste zich als eerste vrouw voor de halve finales. De Spaanse nummer vier van de plaatsingslijst won in twee sets van de Amerikaanse Rogers: 7-5 en 6-3. Ze speelt volgende wedstrijd tegen Samantha Stosur, die woensdag in twee sets afrekende met Tsvetana Pironkova.

    • Menno Sedee