Recensie

Vertaalapp in je oor

None

We kunnen het ‘charmant’ en ‘authentiek’ noemen, maar uiteindelijk is het natuurlijk bloedirritant dat we op deze wereld allemaal verschillende talen spreken. Er zijn inmiddels veel vertaalapps die het iets dragelijker maken, maar het is wachten op de gadget die moeiteloos live aan het vertalen slaat. Op crowdfundingsite Indiegogo is nu de ‘Pilot’ populair: een klein vertaalmachientje dat je in je oor stopt. Zowel jij als je buitenlandse gesprekspartner dragen ‘m, en krijgen een live vertaling door in je oor, terwijl je dus je eigen taal blijft spreken. Een bijbehorende app doet het vertaalwerk. Hoe het precies werkt houden ze nog geheim. Of je hier de 160 euro voor moet betalen die ze graag willen... misschien beter even wachten op model 5.0, want het zal allemaal in het echt lang niet zo vloeiend gaan als de makers beloven – zolang zelfs Google Translate nog niet foutloos vertaald zal het een startup ook niet lukken – maar het is natuurlijk een leuke start. Het is razend populair: ze haalden al bijna 2 miljoen dollar op, en je kunt ‘m alleen nog maar in patch van 5 bestellen, de goedkopere versies zijn al uitverkocht.

    • Charlotte van ’t Wout