Value8 krijgt flinke tik op vingers van Belgische toezichthouder

De investeringsmaatschappij van Peter Paul de Vries hield zich niet aan regels en moet nu verplicht een bod uitbrengen op een Belgisch bedrijf.

Value8, de investeringsmaatschappij van Peter Paul de Vries, moet van de Belgische financiële toezichthouder FSMA een verplicht bod uitbrengen op het aan de Brusselse beurs genoteerde bedrijf Sucraf. Dat heeft de Belgische evenknie van de AFM dinsdag bevolen. Uit onderzoek van FSMA blijkt dat Value8 eind november een belang van meer dan 30 procent in Sucraf hield. Wie de grens van 30 procent overschrijdt, moet een verplicht overnamebod uitbrengen op alle aandelen. Dat Value8 het belang inmiddels weer zou hebben afgebouwd doet niks af aan de biedingsplicht, stelt FMSA.

Het bevel van de toezichthouder is pijnlijk voor De Vries omdat het toont dat hij , al dan niet opzettelijk, de Belgische beursregels heeft overtreden. De Vries is oud-voorzitter van beleggersvereniging VEB en bovendien commissaris bij Euronext Amsterdam. Sucraf is aan Euronext Brussel genoteerd.

Ook financieel is het bevel nadelig voor Value8. Het verplichte bod moet namelijk tegen 2,10 euro per aandeel: de hoogste prijs die Value8 heeft betaald voor Sucraf-aandelen in het jaar voordat het bod had moeten worden gedaan. Toen Value8 in 2014 voor het eerst Sucraf-aandelen kocht, lag de koers rond een kwartje.

Sucraf is een lege beurshuls sinds de suikerrietplantage die het exploiteerde in Congo werd genationaliseerd. Value8 wil er een ander bedrijf in stoppen dat op die manier een beursnotering verwerft. Value8 meldde woensdag dat het een verplicht bod zal uitbrengen. Als daarmee alle uitstaande aandelen worden verworven, kost dat 747.000 euro.

Value8 ligt de laatste weken in Nederland onder vuur omdat een analist in een reeks artikelen op de financiële website Follow the Money de waardering van onderliggende bedrijven in twijfel heeft getrokken. De koers daalde sindsdien zo’n 30 procent.