Trump-spugen in Hollywood is gratis en geeft een goed gevoel

None

Donald Trump heeft sinds 2007 een ster op Hollywoods Walk of Fame, vanwege zijn tv-hit The Apprentice. Zo’n ster kost je eenmalig 30.000 dollar voor installatie en onderhoud.

Trumps ster is best duur in het onderhoud tegenwoordig. Er wordt op gespuugd en geplast, er worden stickers op geplakt en hakenkruizen op gespoten. Iemand liet zijn hond er onlangs een drol op parkeren: de wereld mocht daar via Twitter getuige van zijn.

Zie je wel, Hollywood is een links bastion, hoor je dan. En het klopt dat Democratische politici er routineus tientallen miljoenen dollars ophalen voor hun verkiezingskassen. Zo hield president Obama in april zijn zoveelste fundraiser, met Julia Roberts, Will Smith, Gwyneth Paltrow en Disneybaas Bob Iger aan tafel voor 33.400 dollar per couvert. De ‘Obama-files’ die Hollywood lamleggen tijdens dergelijke visexpedities zijn berucht.

Twee fundraisers van George Clooney voor Hillary Clinton waren een doorslaand succes. In Beverly Hills voor 33.400 dollar per stoel, plus een kiekje met Clinton: de Spielbergs waren van de partij. Een dag eerder, in San Francisco, betaalde een echtpaar zelfs 353.400 dollar om bij Clinton en de Clooneys aan tafel te zitten.

Donald Trump waagde zich pas vorige week aan zijn eerste Hollywood-fundraiser, ten huize van vastgoedmagnaat Tom Barrack. Een ‘voormalig studiohoofd’ schoof aan, maar de gastenlijst bleef diep geheim: niemand wil bekend staan als Trump-donor.

Republikeins Hollywood doet zich graag voor als vervolgde minderheid. ‘Friends of Abe’, een rechtse debatclub, deed altijd extreem geheimzinnig over zijn ledenlijst. Eenmaal uit de kast als Republikein dreigt een Berufsverbot, zo heet het. Toch zijn juist rechtse filmsterren politiek actief en succesvol: zie president Reagan, gouverneur Schwarzenegger en de senatoren Fred Thompson en George Murphy.

Links Hollywood koopt liever een aflaat via een fundraiser. Maar dat staat nu ter discussie. Gasten van George Clooneys fundraisers werden in april opgewacht door Bernie Sanders-betogers, die Hollywoods elite als ‘Big Money’ zien. Terecht, zei Clooney schuldbewust: de huidige geldbedragen zijn obsceen.

Je portemonnee trekken en je dan ook nog schuldig voelen: zo is de lol er snel af. Dan kan je nog beter Trump-spugen op The Walk of Fame. Verplicht evenmin tot iets, is gratis en geeft wel een goed gevoel.

    • Coen van Zwol