Topman Hagoort verlaat publieke omroep

De bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep vertrekt. Henk Hagoort stapt op na acht turbulente jaren.

Henk Hagoort
Henk Hagoort Foto ANP

Henk Hagoort, de hoogste baas van de publieke omroep, gaat Hilversum verlaten. De topman van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wordt per 1 september bestuursvoorzitter van Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Hagoort gaf acht jaar leiding aan de NPO, de koepelorganisatie in Hilversum die zendtijd en budgetten verdeelt bij de publieke omroep. De NPO stelt de netmanagers van de publieke tv-zenders aan en de zendermanagers van de radiostations. Voor de NPO werkte Hagoort bij de EO. Zijn tweede en laatste termijn als NPO-topman zou begin 2018 aflopen.

Hagoort wordt tijdelijk opgevolgd door Shula Rijxman, zijn collega in de raad van bestuur van de publieke omroep. Rijxman, voormalig directeur van tv-producent IDtv, is sinds 4,5 jaar bestuurslid van de NPO.

Toen Hagoort begon bij de NPO was het ‘programmeermodel’ net ingevoerd. Ondanks felle tegenstand van de omroepen werd dat een succes. De publieke tv-zenders kregen een eigen profiel. Nederland 1 (nu NPO 1) werd de populaire zender, Nederland 2 het verdiepende net en Nederland 3 de zender voor jongeren en experimentele tv. Het programmeermodel zorgde voor hogere kijkcijfers van de publieke omroep.

Onder Hagoort maakte de omroep grote veranderingen door. Het eerste en het tweede kabinet-Rutte schrapte bijna 25 procent van het mediabudget van circa 800 miljoen euro. Ook moesten de omroepverenigingen meer macht dulden van de NPO. Het centrale gezag, zo klonk de kritiek, bemoeit zich nu met van alles, tot en met de keuze van presentatoren en gasten in talkshows. In die strijd stond Hagoort regelmatig tegenover omroepdirecteuren als Jan Slagter (MAX) en Peter Kuipers (destijds TROS).

„Hilversum zal deze verbindende bestuurder gaan missen”, aldus Bruno Bruins, voorzitter van de raad van toezicht van de NPO in een verklaring. Nu Hagoort vertrekt wordt de discussie over politieke benoemingen bij de omroep actueel. Staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) moest zich de afgelopen maanden enkele keren verantwoorden voor zijn omroepplannen die de benoemingen van politiek gelijkgestemden in Hilversum mogelijk zou maken.

De oppositie stelde de benoeming van Bruno Bruins daarbij als voorbeeld. Deze prominente VVD’er werkte samen met Dekker in de Haagse gemeenteraad. Het is nog niet bekend wanneer de NPO een opvolger van Hagoort hoopt te vinden.

    • Jan Benjamin