Toon Hermans-museum in geboorteplaats Sittard

Toon Hermans krijgt een museum in zijn geboorteplaats Sittard. Dat moet volgend jaar opengaan. De gemeente Sittard-Geleen en de erven Hermans gaan nog bekijken wat de beste plek is.

De partijen tekenden dinsdagmiddag een intentieverklaring om tot het museum te komen. Voorafgaand aan de permanente vestiging krijgt Hermans, honderd jaar na zijn geboorte, een pop-up-museum in de leegstaande V&D op de Markt van Sittard.

Volgens Toons zoon Gaby Hermans komt met het museum een lang gekoesterde droom uit. ,,De spullen van mijn vader zijn al zestien jaar opgeslagen in een ruimte van tweehonderd vierkante meter. Zeker van de laatste jaren is zo’n beetje alles bewaard gebleven. Mensen hebben ook geen idee hoe groot zijn oeuvre is. Er zijn volop verborgen schatten, die inmiddels gedigitaliseerd zijn. En veel van het materiaal is tijdloos.”

Hermans werd op 17 december 1916 geboren als zoon van een welgestelde Sittardse familie. De hyperinflatie in Duitsland uit het begin van de jaren twintig zorgde voor het faillissement van de bank waar zijn vader de directeur van was.

Het lukte pa Hermans niet om een nieuwe start te maken. Een paar jaar na zijn bankroet overleed hij. Zijn nabestaanden raakten aan de bedelstaf.

Zoon Toon vluchtte in de verbeelding. Zijn eerste successen als komiek boekte hij met revues in het plaatselijke dialect. Veel van zijn latere sterke punten zoals het eindeloos doorgaan over iets heel kleins of het een loopje nemen met autoriteiten zijn terug te voeren op de Sittardse, door het carnaval beïnvloede theatertraditie. Hermans en zijn in 1990 overleden vrouw Rietje zijn na hun dood ook begraven in Sittard.