Toekomstig azc in Oostenrijk met opzet in brand gestoken

Geweld tegen vluchtelingen in Oostenrijk is zeldzaam. Wel is anti-immigratiepartij FPÖ populair.

Brandweerlui blussen de brand bij het azc in Altenfelden.
Brandweerlui blussen de brand bij het azc in Altenfelden. Foto via AFP

Een toekomstig asielzoekerscentrum in het noorden van Oostenrijk is dinsdagnacht volgens het Rode Kruis in brand gestoken. Dat melden Oostenrijkse media. Het azc moest over twee weken onderdak bieden aan 48 mensen.

Toen rond middernacht brand uitbrak, rukte de brandweer met ruim honderd man uit. Er zijn geen gewonden gevallen, maar het gebouw is volledig verwoest. De schade van de brandstichting schat het Rode Kruis, dat eigenaar is van het gebouw, op 300.000 euro.

Discussie in Altenfelden

De politie doet momenteel onderzoek naar de brand en gaat ook uit van brandstichting, volgens Die Presse. Waar de vluchtelingen nu heengaan is nog niet bekend. De Oostenrijke minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka veroordeelde de brandstichting in een verklaring:

“Voor dit soort extremistische misdaden is geen tolerantie mogelijk. Geweld tegen diegenen die bescherming zoeken is geen oplossing en een voedingsbodem voor radicalisering.”

In Altenfelden was van tevoren discussie over de komst van het azc, verklaarde burgemeester Klaus Gattringer (van de conservatieve partij ÖVP) woensdag. Een eerste accommodatie werd door een petitie tegengehouden. Als het azc opnieuw in Altenfelden zal worden gebouwd, zal Gattringer daar opnieuw achterstaan.

Zeldzaam incident tegen asielzoekers

Geweld tegen vluchtelingen in Oostenrijk is zeldzaam, volgens persbureau Reuters. Wel is de anti-immigratiepartij FPÖ populair. Vorige week verloor FPÖ-leider Norbert Hofer nipt de presidentsverkiezing.

Vorig jaar nam Oostenrijk 90.000 asielzoekers op, meer dan 1 procent van de bevolking. De stroom droogde dit jaar grotendeels op, omdat andere landen op de voorheen populaire Balkanroute de toegang blokkeerden. Een hek bij de Brennerpas, op de grens met Italië, ging twee weken geleden uiteindelijk niet door. Italië had felle kritiek op de extra controles aan de grens vanwege de lange files die daardoor zouden ontstaan. Ook EU-president Jean-Claude Juncker noemde de mogelijke grenscontroles een “politieke ramp”.

    • Menno Sedee